oman biljka

Biljka oman ima brojne druge nazive: ivanjsko zelje,veliki koren,tuščak…Nekada se ova biljka koristila u lečenju tuberkuloze , a danas se koristi kod respiratornih smetnji ali i drugih oboljenja.Dim njenog korena rasteruje komarce…
oman biljka

Biljka oman vrste rste
Inula helenium
Oman je otporna biljka visine od 1,5 do 2,4 m i širine oko 1 m. Ima svetlo žute cvetiče tokom leta. Lišće je veliko, ovalno i zupčasto, srednje zelene boje. Potpuno ugine zimi.

Inula hookeri
Otporna biljka visine oko 75 cm i širine oko 45 cm. Leti ima žućkasto zelene cvetiće blagog mirisa. Lišće je u obliku koplja, sa dlačicama, srednje zelene boje. Zimi potpuno ugine.

Inula magnifica
Otporna biljka visine oko 1,8 m i širine oko 1 m. Ima krupno cveće, tamno zelene boje i brojne listove u obliku koplja, tamno zelene boje. Potrebna joj je zaštita u sunčanom vrtu. Zimi potpuno ugine.

Oman gajenje i sejanje:
Seme liči na maslačak; kada biljka proklija, vidi se seme kako leti po celom vrtu i tada ga treba posejati ili u zemlju ili u pleh ili saksiju. Pokriti perlitom. Klijanje traje izmedu 2 i 4 nedelje, u zavisnosti od sezone i dužine života semena.Izvaditi i posaditi na udaljenosti od 1 do 1 i po metra, kada su mladice dovoljno velike za presadivanje. Rasadivanje korena: Ako je biljka suviše velika za mesto na kome se nalazi u vrtu, rasadite je u jesen, kada ugine. S obzirom da je korenje veoma jako, pažljivo izaberite mesto rasada. Takodje uklonite bočne grančice koje rastu oko centralne biljke; svaka grančica ima svoj sistem korenja, tako da može odmah da se presadi ma gde u vrtu. To možete uraditi bilo u jesen ili u proleće.

Štetočine i bolesti: Oman retko pati od bolesti, mada, ako je jesen preterano vlažna, a lišće ugine, može da pati od neke vrste garežine. U tom slučaju samo odsecite i uništite lišće.

Održavanje: U proleće sejite i rasadite dobijene biljke. U leto uklonite glavice cveća čim se cvetanje završi. U jesen zaustavite rast, kako biste sprečili samorasejavanje.Uklonite bočne grančice za ponovnu sadnju.Zimi biljka ugine, tako da joj nije potrebna zaštita.

Gajenje u vrtu: Posadite je u vaznu, glinovitu zemlju, koja sadrži mnogo istrulelog lišća, zaklonjenu od vetra (biljka oman visoko raste i potreban mu je prostor) najviše voli hladovinu. Može da izgleda veoma dekorativno uz kameni zid ili drvored. Ako je leto vrelo, trebaće mu dosta vode.

Berba: Druge ili treće godine izvadite korenje u jesen, kako bi se koristilo kao povrće, ili ga sušite za upotrebu u lekovite svrhe. Cveće lepo izgleda u cvetnim aranžmanima za jesen i dobro se suši kada se okrene naopako, ako ga isečete pre nego što seme dobije braon boju, lako uspeva iz manjih korenova.

Gajenje u saksiji: Oman je visoka biljka, pa se samim tim ne preporučuje za gajenje u saksiji.

Upotreba u kulinarstvu: Oman ima oštar, gorak ukus. Možete ga koristiti (kuvati) kao korenasto povrće ili ga možete sušiti.

Delovi koji se koriste
Koren
Koren se iskopava u septembru i oktobru, a zatim seče i suši na temperaturi od najmanje 40 stepeni.Od suvog korena spravljaju se esencije, tinkture i ekstrakti. Koren se koristi i kao melem za lečenje kožnih infekcija.
Sastojci
Koren omana uglavnom se sastoji od inulina — oko 44 odsto. U njemu ima biljne sluzi i neznatne količine esencijalnog ulja. U ulju se nalaze antolakton (koji ponekad može da nadraži sluzokožu) i helenin.

Upotreba omana kao leka

Oman je antiseptik disajnih organa. Osnovna upotreba ove biljke je kod respiratornih problema a nekada se naročito koristila kod tuberkuloze. U narodnoj medicini se koristi u sirupima za kašalj i kod astme, a oduvek je bila popularna i kao lek i kao začin. U Americi, ulje od omana se koristi kod katara disajnih organa, kao i kod katara creva, zatim hronične diareje, hroničnog bronhitisa i magarećeg kašlja. Takodje čisti pluća i jača krv.

Tonik od omana se za spoljašnju upotrebu koristi kod: šarlaha. herpesa, akni i drugih kožnih bolesti.
Helenin ima antimikotično (protivgljivično) dejstvo i naročito je efikasan u lečenju gljivica tipa Microsporum i Trichophyton. Koren ove biljke koristi se za meleme koji leče neke gljivične infekcije kože. Poznato je da oman deluje i kao diuretik i da pomaže pri izbacivanju toksina. Nedavna istraživanja su pokazala da oman sadrži laktine, snažne agense u borbi protiv bakterija i gljivica. Dim korena omana tera insekte, pa se može koristiti u prirodi, za rasterivanje komaraca i drugih insekata.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *