mast ulje tinktura caj od nevena

Žuti cvetovi nevena su veoma omiljeni kod travara. Macerijus u svom herbarijumu iz XII veka tvrdi da je i samo gledanje nevena dovoljno da se posmatraču poboljša vid, razbistri glava i izazove dobro raspoloženje. U Kulpeperovo vreme se neven koristio za ‘jačanje srca”, a veoma je cenjeno i njegovo lekovito dejstvo kod malih i ovčjih boginja. Danas ima veliku primenu u zvaničnim homeopatskim lekovima.
od nevena
Osobine: umereno gorka, ljuta, suši, blago hladi.

Lekoviti sastojci: saponini, flavonoidi, sluzaste materije, eterična ulja, amara, smole, steroidne komponente.

Dejstvo: adstringentno, antiseptičko, fungicidno, antiinflamatorno, zaceljujuće, reguliše menstruaciju, podstiče lučenje žuči.
Latice: Primenjuju se spolja kod mnogih kožnih oboljenja i upala. Za unutrašnju upotrebu se mogu koristiti za ginekološku primenu, kod inflamatornih i toksičnih stanja, kao i za podsticanje rada jetre. Skupljaju se od početka leta, često i do kasne jeseni.

Eterična ulja: Efikasno fungicidno sredstvo kod vaginalne kandidoze; dodaje se i sredstvima za lečenje kože. Ponekad se proizvodi i industrijski, ali ga je teško naći, dobru zamenu predstavlja lekovito ulje, pripremljeno ekstrakcijom na hladno .

Upozorenje: Ovu biljku i mirišljavo ulje dobijeno od nje nemojte zamenji-vati preparatima dobjenim od njoj slične biljke kadifice (Tagetes patula) i dru-gih srodnih vrsta koji se koriste za lečenje bradavica, a isto tako i kao insekti-cidi i herbicidi.

Čaj: Koristiti ga kod tegoba u klimakterijumu, menstrualnih bolova, gastritisa i upale ždrela.

Tinktura: Koristiti kod oboljenja jetre uključujući i usporeno varenje, kao i kod menstrualnih poremećaja, naročito kod neredovnih i bolnih menstruacija.
Vlažna obloga: Na rane koje teško zarastaju, kao i na grizlice potkolenice stavljati gazu natopljenu u čaj od nevena.
Voda za ispiranje usta: Kod čireva u ustima i oboljenja desni ispirati usta čajem.

Kod problema praćenog suvom ili upaljenom kožom: kod ozleda, suvog ekcema, polnih bradavica prilikom dojenja, opekotina i izgoretina od sunca.

Lekovito ulje: Primenjivati na promrzline, hemoroide i popucale vene.

Eterično ulje/Čepići: Kod vaginalne kandidoze koristiti 7 dnevno 1-2 čepića koji sađrže 2-5 kapi ulja nevena i 2-5 kapi melaleukonskog ulja.

Ulje: Kod depresivnih stanja i osećaja te-skobe pripremiti kupku kojoj ste dodali 5-10 kapi ulja.
Primena nevena detaljno

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *