nefritis upala bubregaUpala bubrega može biti uzrokovana raznim faktorima. Uglavnom su to bakterije streptokoke, koje se posle upalnih procesa na disajnim putevima “spuste” i na bubrege.Nefritis je česta upala, ali zbog simptoma koji se teško uočavaju ili se pogrešno tumače, mnogi oboleli suviše kasno shvate od čega boluju pa moraju da se suoče sa veoma ozbiljnim posledicama.

Simptomi nefritisa

Pojava upale bubrega nefritisa odlikuje se time što tkivo obololih počinje da otiče, što se posebno odražava na lice, smanjuje se količina mokraće koja se normalnim putem izlučuje, urin je taman, a zbog krvarenja dolazi do povećanja krvnog pritiska.
Svi ovi simptomi nefritisa karakteristični su i za neka druga oboljenja, pa je precizno dijagnostikovanje nefritisa teško, pogotovo što je krv u urinu ponekad moguće otkriti tek laboratorijskom analizom. Pored ovih specifičnih, postoje i opšti simptomi nefritisa nastali zadržavanjem štetnih materija u organizmu, kao što su umor, iscrpljenost,glavobolja i vrtoglavica. Slučajevi dugotrajnog i nelečenog hroničnog nefritisa odlikuju se i mučninom, povraćanjem, gubitkom daha i problemima sa vidom. Konačno, nefritis može dovesti i do otkazivanja rada bubrega, čime ovo stanje postaje opasno po život.

Proteini u krvi
Bubrezi su izuzetno važan organ ljudskog tela jer obavljaju važnu funkciju filtriranja krvi i eliminisanja štetnih i opasnih materija putem urina. Poseban problem kod nefritisa leži u činjenici da upala često dovodi do oštećenja delova bubrega “odgovornih” za filtriranje usled čega dolazi do poremećaja u njihovom radu, pa bubrezi, pored štetnih materija, počinju u urin da filtriraju i proteine iz krvi, a ovaj problem ostaje i nakon izlečenja upale.
Uklanjanje proteina iz krvi dovodi do zadržavanja vode u telu i pojave otoka, a pošto se eliminišu i veoma bitni proteini – antikoagulanti, rizik od pojave tromba ili ugrušaka u krvi znatno raste.

Terapija nefritisa
Nefritis je ozbiljno oboljenje sa teškim posledicama i zahteva stručnu lekarsku pomoć. U sklopu terapije savetuje se potpuno izbacivanje soli iz ishrane, kao i regulisan unos tečnosti. U težim slučajevima pacijenti se šalju i na dijalizu da bi se krv pročistila. Pouzdana pomoć u lečenju ove ozbiljne bolesti mogu biti i preparati od lekovitog bilja. Naročito je efikasna brusnica, ali i pelen, breza i medveđe grožđe.

Lekovito bilje za lečenje upale bubrega nefritisa

Čajevi za lečenje nefritisa
-U 1/2 l vode dodati 1/2 kg plodova brusnice. Kuvati na blagoj vatri dok brusnice ne omekšaju. Piti po 3 šolje kompota dnevno, plodove obavezno pojesti.

-U 2 litre vode dodati 4 kašike lista pelina, 3 kašike lista ružmarina i po 2 kašike istucanog ploda šipka i ovsa. Kuvati 10 minuta. Posle 2 sata procediti. Čaj obilno zasladiti medom, piti po gutljaj na svaki sat.

-Pomešati 20 g brezovog lista i lista medveđeg grožđa, sa po 15 g kukuruzne svile, koprive, vranilove trave i 10 g lista borovnice. Šoljom proključale vode preliti kašiku mešavine. Posle pola sata procediti, piti pre obroka.

-Napraviti mešavinu od 60 g brezovog lista i 20 g selena i zlatnice. U 1/2 l vode kuvati 3 kašike ove mešavine 5 minuta. Kada se ohladi, procediti. Piti umesto vode.

-Pomešati po 30 g lista breze i lanenog semena sa po 10 g listova koprive, šumske jagode, maline i kupine. Usitniti i u 1/2 I vode kuvati 3 kašike mešavine 5-10 minuta. Ostaviti da se ohladi, procediti. Piti 3 dana ovaj čaj, četvrtog dana napraviti pauzu.

-Pripremiti čajnu mešavinu od po 20 g šipka, lanenog semena, cveta crnog sleza i zove. Mešavinu preliti litrom
proključale i ohlađene vode. Ostaviti da prenoći, potom prokuvati na jakoj vatri 5 minuta. Kada se ohladi, procediti i pomešati sa 1 kg meda. Piti po pola šolje više puta dnevno.

-Usitniti po 20 g listova bosiljka, srdačca,kantariona, rastavića i lista daninoći. Dobro izmešati. U litar vrele destilovane vode dodati 5 kašika mešavine, kuvati još nekoliko minuta da voda provri, ostaviti da se ohladi. Procediti, popiti celu količinu u toku dana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *