Nar Punica granatum DRUGI NAZIVI: cipur, mogranj, mogran, dalmatinski šipak, morski šipak, granat…
nar
OPIS BILJKE: Nar je nisko drvo sa uskim, ovalnim naspramnim listovima ili u čupercima, predivnim crvenim cvetovima, mada kod nekih sorti mogu biti beli ili žuti, a raste pojedinačno ili u manjim grupama.

Plod je velik i okrugao, obložen kožnatom korom u kojoj se nalaze brojne sočne semenke.

Nema neki poseban miris, a ukus ploda je kiselkasto-sladak. U prirodi možemo da nademo divlji nar, koji je sitniji i kiseliji.

RASPROSTRANJENOST: Domovina mu je Azija, odnosno Persija, Avganistan i Kurdistan, odakle se proširio po svim suptropskim zemljama.

STANIŠTE I UZGOJ: Raste u baštama i kao divlje drvo u prirodi.

VREME CVETANJA: u maju i junu.

LEKOVITI DEO NARA: Beru se i čuvaju list, cvet, plod, kora ploda, kora drveta i kora korena.

NAR LEKOVITO DELOVANJE: Nar ima hiljadugodišnju tradiciju u lečenju crevnih parazita, što su opisivali još Plinije i Dioskorid. Naučna istraživanja nara u poslednjih desetak godina govore o velikom interesovanju za sadržaj lekovitih sastojaka kao što je masna punicična kiselina, koja ima jako antitumorsko i antiupalno delovanje. U narodnoj medicini nar se koristi za lečenje: ameba, pantljičara i drugih crevnih parazita (koristi se sveža kora, od koje se sušenjem dobija prašak koji se uzima sa čajem ili vodom, a za tako efikasno delovanje zaslužni su alkaloidi – sastojci koji omame ili ubiju parazite.

U nedostatku kore ploda nara, može se koristiti i kora drveta ili kora korena), svih oblikaproliva, difterije (koristi se čaj od cveta, kora ploda, kora drveta i kora korena), neredovne menstruacije i drugih ženskih bolesti, grčeva organa za varenje (želuca, creva), srčanih tegoba (plod čisti i sprečava stvaranje arterijskih naslaga, posebno nakarotidnim arterijama), glavobolje, reume i gihta (plod), vrtoglavice. Nar je prepun vitamina i antioksidanasa, a pozitivno utiče i na libido.

JESTE LIZNALI: Nar je simbol plodnosti, ljubavi i snage u staroj Grčkoj (Demetra – boginja plodnosti) i Egiptu, a o
njemu govori i Biblija. U Egiptu su ga koristili od 2.500 godina pre nove ere. Prevod latinskog imena Punica granatum je “jabuka puna koštica”.

RECEPTI:
Čaj: 1 kašičica kore prelije se s 2 dl vruće vode, poklopi i posle pola sata kratko prokuva.Čaj treba ohladiti i procediti, papiti u gutljajima tokom dana 2-3 šolje.

Sirće: 1-2 nara, 1 l jabukovog sirćeta.Nar usitniti i staviti u flašu zajedno s korom. Preliti sirćetom i ostaviti da se kora natapa 30 dana, pa procediti. Preporućuje se kao začin za salate osobama koje imaju amebe ili druge crevne parazite.

Cvet: Koristi se za negu usne šupljine, kao što je ispiranje kod raznih tegoba sa sluzokožom ili desnima.

Sok plodova nara: Dobar je preventivni i lekovit napitak kod obolelih od ateroskleroze, karcinoma, tumora prostate, povišenih masnoća, kao i za jačanje slabe muške potencije.