Muskatni orah  su sa ostrva Banda u Evropu prvi put doneli portugalski pomorci negde oko 1512. godine. Postao je veoma tražen kao univerzalni lek, a veoma mnogo se koristio i kao tonik.Ubrzo su otkrivene i njegove halucinogene osobine, jer su konzumenti muskatnog oraha padali u “delirijum opijenosti’. Pogrešno se koristio i za izazivanje pobačaja, a proglasili su ga i lekom za kugu. U Kini je poznat kao žou tou kchou i od VII veka se koristi za želudačne probleme.MUSKATNI orah

Osobine muskatnog oraha: ljut, topao.
Lekoviti sastojci: eterična ulja (uključujući i borneol i eugenol).
Dejstvo: karminativ, holagoga, spazmolitik, sprečava povraćanje, stimuliše apetit, deluje antiinflamatorno.
Jezgro: Danas se pre svega koristi kao sredstvo za bolje varenje prilikom mučnine, za povraćanje, loše varenje, kao i kod proliva, naročito ako je izazvan trovanjem hranom. Istraživanja su pokazala da uspešno leči Kronovu bolest. Kinezi žou tou kchou (rou dou kou) koriste za zagrevanje želuca i regulaciju protoka chi (energije). Primenjuje se i kod klasičnog “jutarnjeg” proliva koji se javlja pred zoru i može se povezati sa slabošću chi.

Eterično ulje: Ulje se koristi za spoljašnju upotrebu kod reumatskih bolova i, slično kao i ulje karanfilića, može se koristiti i kao prva pomoć kod tupog bola zuba. U Francuskoj se, radi regulisanja varenja, kapi stavljaju u med, a koristi se i za neutralisanje zadaha iz usta.
U narodnoj medicini se od spoljnog mesnatog omotača cveta muskatnog oraha pravila mast koja se koristila kod reumatizma.

JEZGRO

Ekstrakt: 5 g prokuvati sa 2 g đumbira, 2 g sladića, 5 g wu wej c’ (wu wei zi), 5 g wu ču ju (wu zhu yu) i 10 g pu ku č’ (bu gu zhi) u 600 ml vode (tri doze) i koristiti jednu dozu tri puta dnevno kod “jutarnjeg” proliva ili horničnog kolitisa.
Kapsule: Kod teškoća sa varenjem, pomanjkanja apetita, mučnine i ‘ hroničnog proliva koristiti 1-2 puta po 200 mg u kapsulama.

ETERIČNO ULJE

Ulje: Kanuti 1-2 kapi na tampon vate i time protrljati desni oko zuba ko-ji boli u međuvremenu dok ne potražite lekarsku pomoć. Kod mučnine, gastroenteritisa, hroničnog proliva i lošeg varenja koristiti 3-5 kapi na kocki šećera ili u kašičici meda.
Ulje za masažu: 10 kapi razblažite u 10 ml bademovog ulja i koristite U kod bolova u mišićima nastalim zbog reumatizma ili velike iscrpljenosti. Može se kombinovati i sa eteričnim uljem timjana ili ruzmarina. Prilikom pripremanja za porođaj, tri nedelje pre termina, svakog dana masirati trbuh mešavinom 5 kapi ulja muskatnog oraha i ne više od 5 kapi ulja žalfije umešanih u 25 ml bademovog ulja.

Upozorenje • velike doze (7,5 g i više u jednoj dozi) su opasne, jer izazivaju kontrakcije i lupanje srca.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *