med od maslackaKako se pravi med od maslačka- recept:

Cvetove maslačka sa drškama (350 komada) preliti sa dva litra vode i kuvati sa tri limuna isečena na kriške. Kad se prohladi, procediti kroz gazu, a u iscedjenu tečnost staviti dva kilograma žutog šećera i kuvati do željene gustine, dok se zapremina ne smanji na, otprilike, dve trećine. Posle kuvanja, u tu masu staviti dva limuna isečena na kolutove i prekriti vlažnom krpom da prenoći, a sutradan staviti u tegle. Med od maslačka pravi je melem za jetru, žuč i pankreas.

Za maslačak mnogi misle da je dosadni korov koji preuzima travnjake , bašte, livade , pa čak se pojavljuje i u ispucalim delovima asfalta i na trotoarima.Srećom po nas maslačak je izvanredna hrana i biljni lek koji svako može da pronađe ,pripremi prema nekom receptu kao što je ovaj za med od maslačka i upotrebljava.

Maslačak je veoma bogat izvor beta-karotena koji se konvertuje u vitamin A. Ova lekovita biljka je takođe bogata vitaminom C ,biljnim vlakanima , kalijumom , gvožđem , kalcijumom , magnezijumom , cinkom , fosforom i drugim važnim hranljivim sastojcima.Med od maslačka je dobar izvor vitamina B kompleksa, minerala , organskog natrijuma , pa čak i vitamina D. Maslačak sadrži proteine takođe i to više nego spanać.Zbog toga se već hiljadama godina i koristi za lečenje anemije , skorbuta , kožnih problema , poremećaja krvi i za depresiju.Med od maslačka će sačuvati mnoge korisne supstance iz ove biljke i biće vam na dohvat ruke tokom cele godine.Zato ne oklevajte da napravite med od maslačka jer ovu biljku je veoma lako pronaći.

Zbog zagadjenja ne preporučuje se da se za pripremu meda od maslačka koriste biljke iz gradskih parkova ili one koje rastu pored prometnih puteva.Najbolji je onaj sa planinskih obronaka i livada jer nije izložen zagadjenju,pesticidima, đubrivima i drugim hemikalijama.

Med od maslačka deluje kao blagi laksativ koji promoviše varenje, stimuliše apetit ,a balansira prirodne i korisne bakterije u crevima .
Maslačak je diuretik koji pomaže bubrezima da izbace otpad ,so i višak vode .Ovo inhibira rast mikroba u urinarnom sistemu.

Med od maslačka poboljšava funkciju jetre uklanjanjem toksina i ponovnom hidratacijom i ravnotežom elektrolita.
Svaki deo biljke maslačka je bogat antioksidantima koji sprečavaju slobodnie radikale da oštete ćelije i DNK , usporavajući proces starenja u našim ćelijama.

Dijabetes i med od maslačka
Iako najnovije studije pokazuju da maslačak pomaže u regulaciji šećera u krvi i nivoa insulina to ne važi i za med od maslačka koji zbog obilja šećera koji sadrži.

Med od maslačka za visoki krvni pritisak
Kao diuretik maslačak povećava mokrenje koje zatim snižava krvni pritisak.Vlakana i kalijuma u maslačku takođe regulišu krvni pritisak pa se maslačak u svakom obliku preporučuje obolelima od hipertenzije.

Holesterol – Ispitivanja na životinjama su pokazala da maslačak smanjuje i kontrolu holesterola .

Žučna kesa – Maslačak povećava proizvodnju žuči i smanjuje upalu žučne kese.

Imuni sistem – Studije takođe pokazuju da je maslačak pojačava funkciju imunog sistema i bori se protiv mikroba i gljivica .

Lišće , cveće, i koren maslačka su jestivi.Oni imaju blago gorak ukus koji se može minimizirati berbom u jesen ili proleće.Kuvanje smanjuje gorak ukus mada su listovi i kao blago gorki odličan dodatak salatama.

Salata od maslačka
U proleće, 15 dana svakodnevno jesti po desetak (6-10) drščica maslačkovog cveta protiv mulja ili holesterolskog kamenja u žuči.

Čaj od maslačka
U dva decilitra hladne vode staviti kašiku sitno seckanog svežeg korena maslačka, i ostaviti da prenoći.Sutradan, tečnost se zagreje do ključanja, poklopi i ostavi 20 minuta, procedi a potom pije topao, u gutljajima.

Maslinovo ulje
U decilitar hladnocedenog maslinovog ulja iscediti jedan limun i popiti odmah po ustajanju, a potom ležati na desnom boku 15 minuta.