maticnjak caj

Ljudi su vrlo rano prepoznali lekovita svojstva koja ima matičnjak i počeli ga koristiti kao čaj,lek i pomoćno lekovito sredstvo kod mnogih bolesti.Matičnjak se upotrebljava još od praistorije i nikome nije jasno kada je počela njegova upotreba.maticnjak caj

Matičnjak (latinski naziv melissa officinalis) je lekovita začinska biljka poreklom sa Mediterana a sada se može naći na svim kontinentima jer se uzgaja na plantažama kao lekovito bilje. Biljka matičnjak latinsko ime dobila je po nimfi koja je u mitu spasila život Zevsu koji joj je u znak zahvalnosti pretvorio u pčelu (grčki melissa) da bi sakupljala med sa cvetova matičnjaka.Pošto matičnjak veoma privlači pčele i pčelinju maticu, pčelari je koriste da njome vrate odbegli roj pčela.

Ova izuzetno cenjena biljka naziva se još i pčelinja trava, pčelinjak, limunka, maternjak, matičnik, melisa, pitoma menta, pčelinja Ljubica, pčelinja trava, rojevnica.
Cela biljka matičnjak, a posebno list ima jak, prijatan miris, sličan limunu, pa je zovu i “Iimun-trava”. U vrtovima, ali i samonikla se može naći blizu naselja. Matičnjak je lekovita, mirisna, začinska, aromatična, medonosna i industrijska biljka.
Za lek se beru listovi pre cvetanja, a cela biljka za vreme cvetanja. Suši se u hladu i što manje treba da se dira. Osušeni matičnjak ne sme da se čuva u metalnim posudama.Biljka matičnjak raste 70cm. do 150 cm u visinu.Listovi ove biljke su najvažniji i najčešće korišćeni deo biljke.Matičnjaka je sadrži sledeće hemijske komponente:Linalil acetat u 12%,Kariofilen u 12%,Geranial u 16%,Citronellal u 24% .

Čaj od matičnjaka
U dva decilitra ključale vode dodaje se kašičica suvog matičnjaka (ili supena kašika listića sveže biljke) poklopi se i ostavi desetiii minuta da odstoji. Procedi se kroz plastičnu cediljku. Treba ga kuvati u emajlirnoj posudi ili vrelore vodom biljku preliti u keramičkoj šolji lzbegavati pripremu u metalnom sudu. Procediti i toplo ili mlako piti.
Savet: Zaslađen medom čaj od matičnjaka je dobar protiv nesanice, premorenosti ili nervnih oboljenja.

Čaj od matičnjaka štiti srce, čisti krv, jača stomak,preporučuje se za lečenje,histerije,hipohondrije,menstrualnih tegoba,nadutosti,želudačnih i problema sa bronhijama.

Naširoko je poznato umirujuće dejstvo matičnjaka u sprečavanju noćnog lupanja srca. Takođe jača srce, snižava pritisak i čisti krv. Čaj do matičnjaka preporučuje se u lečenju histerije, hipohondrije, grčeva, nadutosti, proliva, želudačnih tegoba, povraćanja, problema s bronhijima i nekih oblika astme i svih depresivnih stanja. List matičnjaka, često pomešan s gorkim travama (kičicom, lincurom, gorkom detelinom, hajdučicom, podubicom) daje se za pojačavanje apetita i kao dodatak kupkama protiv neuralgije i reumatizma. Dokazano je i njegovo antimikrobno dejstvo posebno na viruse herpesa.Matičnjak (Melissa officinalis) je verovatno najbolji biljni tretman za herps.Ekstrakt matičnjaka ima divna lekovita svojstva i dobro je poznat po svojoj upotrebi za herpes.On smanjuje trajanje herpesa na samo nekoliko dana, a pomaže da se izbegne njegovo skoro ponovno pojavljivanje. Antivirusna dejstva izgleda da potiču iz lista matičnjaka poliphenols.Listovi sadrže jedinjenja sedativnog, antivirusnog i antispazmoidnog efekta koji svi pomažu u borbi protiv Herpes simpleks virusa.Pored toga, matičnjak će verovatno da učini osobu koja ga koristi otpornijom na herpes virus.

Primena matičnjaka tokom trudnoće

Nema neželjenih efekata matičnjaka ako se koristi tokom trudnoće.Matičnjaka deluje na nervni sistem i pomaže u smanjenju uznemirenosti i u borbi sa anksioznošću. Tokom trudnoće, zbog hormonalnih promena žene često imaju tendenciju da su zabrinute i depresivne a matičnjak bi idealno mogao da pomogne u ovakvim situacijama.

Ulje matičnjaka

Etarsko ulje matičnjaka je sedativ (sredstvo za umirenje) i karminativ (sredstvo protiv naduvenosti stomaka), a može i da se utrijava spolja protiv reumatizma i neuralgija. Uspešno je protiv uboda komaraca. Prijatnog je mirisa i koristi se ne samo u farmaciji već još više u industriji parfema i kozmetike. Posebno je preporučlijivo trudnicama koje pate od povraćanja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *