Mate čaj je nacionalno piće u mnogim zemljama Južne Amerike: Argetini, Urugvaju, Paragvaju, na jugu Brazila… Indijanci veruju da im je bog Viraoči u znak zahvalnosti poklonio svoju ćerku mezimicu pretvorivši je u prekrasno drvo čaja počeli od njega da spravljaju lekoviti napitak.

Čaj je od pamtiveka smatran božjim darom, poslanim na zemlju da nagradi zaslužne. Na istoku se veruje da je zeleni čaj s neba primio jedan kineski car kojem se posle toga ukazao i sam Buda. Dok druga legenda, ona sa zapada, kaže kako je mate (vrstu čaja) indijancima poklonio bog Viraoči u znak zahvalnosti za gostoprimstvo ukazano siromašnima. Po tom predanju, Viraoči je svoju unuku pretvorio u prekrasno drvo, koje su indijanci prihvatili kao vrhunsku dragocenost…

Čaj mate, indijanaskog plemena Guarana, došao je iz zapadnog dela Južne Amerike. Reč je o večno zelenom drvetu, koje se teško uzgaja jer zahteva posebne uslove (visoku temperaturu, povećanu vlažnost vazduha i zemljište puno gvožđa). Zato uglavnom raste u Paragvaju, Urugvaju, Argentini i Brazilu, podnebljima gde inače uspeva tropsko rastinje.Sastoji se od tri osnovna dela: stabljike koja sadrži najviši procenat zdravih materija, listova koji čaju daju boju i ukus, te plitki koren koji iz zemljišta crpi korisna svojstva. Mate čaj sadrži kompleks vitamina A, B,C i E, i minerale – kalcijum, cink, kalijum, hlor, natrijum i magnezijum. Bogat je i biljnim masnoćama.

U zavisnosti od načina prerade razlikuju se tri tipa indijanskog mate čaja:

– mate čaj sušen na suncu (zadržava svetlozelenu boju i miris šume).

– pečeni mate, na zagrejanim pločama (karakteristična aroma, tamnija boja čaja, osvežavajući fermenti i alkaloidi). Takav mate čaj krepi, a gorkim ukusom je sličan kan.

– dimljeni izdanci (zlatna boja) suše se dimom u platnenim kesama, na krovovima ili u glinenim pećima. Smatra se da je ova vrsta mate čaja najbolja.

Mate čaj sadrži sastojak matein, po kojem je i dobio naziv. Za raziku od kofeina, matein ne izaziva nesanicu, aritmije, glavobolje i odličan je energetski napitak koji ne izaziva zavisnost.

mate caj

I zeleni čaj i mate, moćni su antioksidanti. Zeleni izbacuje iz organizma teške metale, pa sprečava pojavu kancera, oslobađa umora i pomaže kod suvišnih kilograma.Mate čaj snaži srčani mišić, pomaže varenju, smanjuje nervnu napetost, povećava imunitet, stimuliše metaboličke procese, a već posle desetak minuta od ispijanja, dolazi do opuštanja mišića. Preporučuje se posle masaža i kozmetičkih tretmana.

Kako se priprema mate čaj

Za pripremu mate čaja važi pravilo da temperatura vode kod pripreme ne sme da bude viša od 80 stepeni Celzijusa, jer u protivnom gubi lekovita svojstva i prijatan ukus. Ali mate čaj može da se podgreva 10-15 puta, a da ne postane toksičan.Mate čaj se u južnoameričkim zemljama priprema na jedinstven način. Mate čaj mnogi piju iz posuda koje su napravljene od tikvica i nazivaju se Calebase.Kada stave mate čaj u ovakvu posudu, doliju vodu i uz pomoć izbušene specijalne kašičice uživaju u blagodatima ovog čaja.Mate čaj možete pripremiti na sličan način kao i zeleni čaj.Kad voda provri skolonite je na 2 do minuta sa vatre da se ohladi na oko 80 Celzijusa pa potopite filter vrećicu ili Yerba Mate listiće na 2 do 5 minuta.Za mate čaj se kaže da je najukusniji kada se sprema u posudi od tikvica. Uz posudu se dobija i izbušenua kašičica kroz koju se čaj pomalo ispija.

Mate plus
U skuvan mate čaj možete da dodate musli, seckane pomoradže, malo kafe ili kandiranu koru limuna.

Mate čaj se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i deci.