mastikaMastika, koja se dobija iz zimzelenog grma tršlje, koristi se u lečenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, takođe pospešuje izbacivanje sluzi iz pluća, pomaželečenje kašlja ima ant1kancerogena svojstva.

Mastika je smola, stvrdnuti biljni sok koji se dobij a od tršlje (Pistacia lentiscus), zimzelenog grma, donedavno uzgajanog samo na grčkom ostrvu Čios.

Malo se govori o lekovitosti mastike, međutim, njena smola poznata je još od antičkog doba, kada se koristila za lečenje žgaravice i protiv zadaha iz usta.I danas se prikuplja na tradicionalni način. Sredinom leta uzgajivači zarezuju koru biljaka i puštaju smolu koja ističe iz rezova da se osuši na deblu, granama ili tlu oko tršlje, pa je sakupljaju sredinom septembra. Na taj način nastaju male kuglice veličine graška, tzv. “suze”, koje se ručno beru. Pre konačne upotrebe, mastika se najčešće drobi u prah, a proces mlevenja olakšava se dodavanjem šećera ili soli. Destilacijom se dobija veoma kvalitetno ulje i esencija.

Lekovita svojstva mastike
Ova smola ima širok spektar upotrebe. Od nje se prave paste za zube, žvakaće gume, glavni je aromatik u pripremanju nekih likera i rakija, daje esenciju omiljenoj turskoj poslastici – ratluku

Osim toga, poznata su i njena lekovita svojstva u saniranju čireva, posebno na dvanaestopalačnom crevu i želucu, te u regulisanju poremećaja varenja i sprečavanju žgaravice. Mastika ima diuretski efekat, tako da pomaže izbacivanje otrova iz organizma, a najnovija istraživanja pokazala su da poseduje i antikancerogena svojstva. Takođe, ova neobična smola pospešuje izbacivanje sluzi iz pluća i pomaže izlečenje kašlja. Česta je njena primena u lečenju proliva, a u tu svrhu može da se koristi i čaj koji se kuva od listova i nežnih grančica njenog matičnog drveta – tršlje. Ovaj dragoceni biljni sok može se koristiti i za saniranje plikova, čireva, lišajeva po telu, te kao oblog za otklanjanje ukočenosti mišića.

Piletina sa povrćem i mastikom
Sastojci:
• 1 pileći file iseckan na šnite
• 1 tikvica, šargarepa
• 1 čaša vina
• 1 /2 pilećeg bujona
•2 prstohvata korijandera
• 5 kašika pavlake
• 1 kašičica mastike
• 2 prstohvata origana
•maslinovo ulje, so, biber
Priprema:
Piletinu dva sata marinirati u ulju, pomešanu sa korijanderom i origanom, a zatim je lagano propržiti na ulju, pa joj dodati iseckano povrće. Kada povrće omekša, preliti vinom, a zatim sipati mastiku, so i biber prema ukusu. U smesu staviti i bujon, pa sve ostaviti da se lagano kuva. Kad većina soka ispari, sipati pavlaku i ostaviti još 5 minuta da lagano vri.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *