masalacak čaj od maslacka

masalacak čaj od maslackaKako potvrđuju stručnjaci, maslačak nije korov, već spada u jednu od lekovitih biljaka izuzetnog dejstva, koja se koristi u prirodnoj medicini, to jest u lečenju prirodnim biljem.

Najznačanije mesto u pogledu efekta lekovitosti maslačka odnosi se na bešiku.Čaj od maslačka, koji svako može da pripremi sam, čak i zimi, od sušenog lista i korena maslačka, odlično deluje kod bolesti bešike i bubrega.
Kod zapalenja bešike potrebno je više puta dnevno popiti po šolju čaja od maslačka. Dve čajna kašičice suvog lista i korena treba potopiti u četvrt lista vode i kuvati oko 5 minuta. Posle deset minuta procediti i popiti.

Kamen i pesak u bubrezima, uz nešto sreće, ali i uz dogovor sa lekarom, moguće je izbaciti korištenjem mešavine čaja od 30 g maslačka i 10 g koprive. Tri supene kašike ove mešavine treba preliti sa pola litre ključale vode, ostaviti deset minuta da odstoji, a zatim procediti. Dodati jedan litar vrele vode i tu količinu popiti u roku od pola sata.
Ponavljati uporno što češće u toku dana dok ne dođe do izbacivanja kamenca ili peska. Maslačak je koristan i u pomoćnoj terapiji lečenja bolesti žuči. Gorki sastojci maslačka regulišu lučenje sokova žuči, poboljšavaju njen rad i podstiču oticanje tih sokova. Time se olakšava žuči da preradi masti. Ko pati od funkcionalnih poremećaja žuči, trebalo bi da redovno svaka tri meseca sprovede tronedeljni tretman čajem od malsačka. Pospešivanjem izmene materija, odnosno metabolizma, maslačak oslobađa telo od nagomilanih toksina. Naš savet: šest do osam nedelja piti po tri šolje čaja od maslačka dnevno.

Maslačak se takođe koristi protiv probavnih i želudačnih smetnji, reume, gihta i artroze, kožnih obolenja, pa čak i kod lakših depresija, uz uslov da se kontinuirano pije nekoliko nedelja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *