masalacak čaj od maslacka

masalacak čaj od maslackaMaslačak (Taraxacum officinale) čaj od maslačka
Maslačak je zeljasta biljka od čijih se cvetova žute travnjaci po parkovima, vlažnim livadama i utrinama.
Svaki deo maslačka obiluje belim sokom gorkog ukusa sa lekovitim svojstvima. Sušeni i mleveni koren maslačka ima laksativno dejstvo, te služi za otklanjanje konstipacije (zatvora). Lišće maslačka koje sadrži 10 puta više vitamina C nego pomorandža, ima nagorak ukus i služi za dodavanje salatama i sendvičima. Stablo maslačka iz koga curi mlečni sok gorkog ukusa ima najviše lekovitih svojstava. Maslačak obiluje i kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i fosforom. Lekovita svojstva imaju gorke materije — taraksin i tarakseicin, enzimi, holin, insulin, inulin i eterična ulja.
Lekovita svojstva. — Svaki deo maslačka pomaže prečišćavanje krvi; leči malokrvnost; bolesti bubrega, žuči i jetre; mokraćnih kanala i kožnih bolesti.
U narodnoj medicini maslačak i kopriva imaju najširu primenu u lečenju bolesti. Dr J. Voke tvrdi da redovno korišćenje maslačka u vidu salata, tonika i čajeva obezbeđuje dug život.

Koren maslačka u vidu čajeva lekovito deluje na bolje varenje, protiv zatvora, šećerne bolesti, šuljeva, nesanice i pospešuje menstru-aciju. Leči i žučnu kesicu, pomaže izbacivanje kamena i leči natečenu jetru.
Najkorisniji je sveže isceđeni sok koji se uzima po 2 do 3 kašičice dnevno, u trajanju 3 do 4 nedelje.

Receptura
Vitaminska salata od maslačka: mlade listove maslačka potopiti u slanu vodu i posle 15 minuta vodu prosuti i maslačak začiniti sa sirćetom, uljem, solju i biberom. Može se mešati i sa zelenom salatom.
Univerzalni čaj od maslačka: kašika mešavine osušenih listova, cvetova i isitnjenog korena ili samo korena prelije se sa pola litra ključale vode. Pije se 2 do 3 šoljice dnevno, kao rashlađen i zaslađen medom.
Čaj sa maslačkom za lakše mokrenje: mešavinu od po 30 g maslačka i rastavića i 10 g kukuruzne svile popariti sa pola litra ključale vode, ostaviti poklopljeno oko pola sata, procediti i piti na 2 sata po kašiku.
-Čaj za lečenje kamena u žučn. mešavinu od po 40 g korena maslačka i vodopije (cikorije) i 20 g nane popariti sa pola litra ključale vode, ostaviti poklopljeno 2 sata i piti po kašiku na svaka 2 sata.
-Sirup od maslačka: 3 do 4 pregršti cvetova maslačka prokuvaju se u 2 dl vode, procedi i doda 1,5 kg šećera i sok od 2 limuna. Tečnost se, uz često mešanje, kuva dok se ne dobije sirup. Puni se u čiste boce ili tegle. Ukus sirupa je sličan medu. Pomaže varenje, jačanje i čišćenje krvi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *