mali cicak petrovac

Mali čičak, A. eupatoria, se danas koristi pre svega kao sredstvo za lečenje sluzokože i za zaustavljanje krvarenja, jer ima osobinu da skuplja i zatvara. Jos su ga stari Sasi koristili kao lek za rane. U XV veku je predstavljao glavni sastojak tzv. “arkebuzne vode”, leka koji se na bojištima toga vremena koristio za lečenje strelnih rana. Ova izuzetna lekovitost malog čička se danas prepisuje velikom sadržaju silicijum-oksida. Na sličan način se koristi i srodna vrsta A. pilosa.
mali cicak petrovac
Narodno verovanje
“Ako ga stavite čoveku pod glavu, spavaće kao zaklan, ništa ga neće probuditi, sve dok mu biljku ne izvučete ispod glave” – (srednjovekovni medicinski spis).

Lekoviti sastojci: Tanini, silicijum-oksid, eterična ulja, amara, flavonoidi, minerali, vitamini B i K.

Delovanje: Skuplja i zatvara, deluje diuretički i antiinflamatorno, zaustavlja krvarenje, podstiče protok žuči, a zabeleženo je i određeno antivirusno dejstvo.

Biljka A. pilosa ima, osim pomenutih, i antiparazitsko i antibakterijsko dejstvo.

Nadzemni delovi (A. eupatoria):
Kao sredstvo koje hladi i zatvara, može se koristiti kod akutnih oboljenja kao što su: proliv, bronhitis i infekcije mokraćnih puteva.

Koristi se i za otklanjanje zapaljenja, izbacivanje sluzi i otrova, kao i za podsticanje isceljenja. Odlično leči upalu kože i čireve, i zaustavlja krvarenje kod posekotina. Biljku treba brati leti, pre cvetanja i na samom početku cvetanja.

Nadzemni, delovi (A pilosa): Kineska vrsta ove biljke, osim sposobnosti da zaustavlja krvarenje i da deluje antibak terijski i antiparazitski, koristi se i za lečenje vaginalne trihomonijaze, pantljičare dizenterije i malarije.

Upotreba
Nadzemni delovi: (A. eupatoria):
Čaj: Blago sredstvo, idealno za proliv, naročito kod odojčadi i male dece. Mogu ga koristiti i dojilje i tako ga kroz svoje mleko dozirati odojčadi.
Tinktura: Jača je i više suši od čaja; veoma je delotvorna kod oboljenja praćenih velikim količinama sekreta. Koristi se kod cistitisa, infekcija mokraćnih puteva, bronhitisa i jakog menstrualnog krvarenja.
Suve obloge: Kod migrene, staviti na čelo oblogu od listova.
Kupka :Čaj koristiti za rane, čireve, ekcem i grizlice potkolenice.
Za ispiranje očiju: Kod konjuktivitisa koristiti vrlo slab čaj (10 g biljke na 500 ml vode).
Za grgotanje: Kod bolova u grlu i nosnog katara čaj grgotati.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *