majcina dusica cajMajčina dušica (Thimus serpillum) je višegodišnja biljka.Lekoviti su listovi i cvet.Raste u žbunastim grupama na suvim i svetlim mestima pored puteva i na ivicama šuma.
Cveta od maja do septembra.

Blagotvorno deluje na čitav organizam, ali se ne preporučuje trudnicama u prvim mesecima trudnoće.

Dobro je da se koristi kod sledećih bolesti

1. BOLEST disajnih puteva – najbolji lek za ova oboljenja, posebno za ublažavanje kašlja. Čisti bronhije od prekomernog lučenja sluzi, a pomaže iu lečenju bronhitisa i upale pluća. Preporučuje se 4-5 šolja sveže pripremljenog toplog čaja na dan.

2. NEURALGIJA LICA – u kombinaciji sa kunićima ublažava neuralgične bolove lica i otklanja neuralgije. Biljke treba ubrati na suncu i staviti u laneno jastuče pa privijati na obolelo mesto kao oblog.

3. EPILEPSIJA – smanjuje pojavu epileptičnih napada. Tokom cele godine piti dnevno 2 šolje čaja od majčine dušice u dozama od tri nedelje, i sa pauzama od 10 dana.

4. Menstrualne tegobe – ublažava bolove i pospešuje cirkulaciju krvi. Laneno jastuče napuniti listovima i cvetovima majčine dušice, zagrejati i stavljati na prepone pre spavanja.

5. ASTMA – mešavina majčine dušice, slatke paprati i komorača za ublažavanje astme. Biljke se kuvaju u vinu i piju ujutro na prazan stomak.

6. NESANICA I DEPRESIJA – opušta telo, smiruje i omogućava ZDRAV SAN. PREPORUČLJIVO Pre spavanja ležati u KUPCI U KOJU SE SIPA Čaj od majčine dušice.

7. Multipla skleroza – za ublažavanje bolova preporučuje se tinktura od majčine dušice koja se utrljava u predelu kičme.

8. POROĐAJ – ubrzava i olakšava porođaj, pročišćava matericu. Preporučuje se konzumiranje 1 šolje čaja dnevno, mesec dana pre porođaja.

9. GRIP-čisti organizam od štetnih, patogenih klica i ubrzava oporavak od gripa. Korisno je piti po jednu supenu kašiku sirupa od majčine dušice pre svakog obroka za vreme prehlade i gripa.

10. Imuni sistem – svakodnevnom upotrebom jača se imunološki sistem i smanjuje mogućnost pojave bolesti jer ima jako antiseptičko dejstvo.

11. probavne organe – ublažava bolove u želucu, a korisna je i protiv nadimanja i gasova. Pije se po jedna supena kašika toplog čaja od majčine dušice, nane, kamilice i kunice svakih sat vremena.