majcina dusica caj

majcina dusica cajMajčina dušica, timijan (Thymus serpyllum)
Majčina dušica je omiljeni lek ne samo u narodnoj, već i u naučnoj medicini.Ima je puno na sunčanim pašnjacima i kamenitim i peskovitim padinama.Lekovita svojstva ima samo list i cvet i zato treba odsecati samo gornju polovinu lisnatih grančica u cvetu, a ne čupati. Cveta od juna pa sve do prvih mrazeva i do tada se može brati.

 

Majčina dušica sadrži dosta eteričnog ulja od koga potiče prijatan miris nalik na limun, zatim gorke materije, tanin i dr. Glavni aktivni sastojak je cimol, karvakrol i timol. Ulazi u sastav lekova protiv kašlja, za izbacivanje sluzi iz organa za disanje i protiv grčeva u želucu i crevima.Majčina dušica daje snagu i stimuliše psihofizičke funkcije.

Pravilno pripremanje čaja od majkine dušice

Nikada ne kuvati čaj u otvorenom sudu.

Uzeti dovoljnu količinu biljke za pripremu čaja.

Majkina dušica sadrži lako isparljive lekovite sastojke koji će kuvanjem u otvorenoj posudi lako da ispare.Tako pripremljen čaj nema nikakva lekovita svojstva.

Takođe je važno uzeti dovoljnu količinu biljke jer čaj pripremljen sa nedovoljnom količinom biljke neće dati pun efekat.

Čajevi od majčine dušice leče kašalj, bronhijalni katar i veliki kašalj, grčeve u crevima i želucu, anginu, upalu mokraćne bešike, nervozu i otežano varenje i gasove.

Receptura
Univerzalni čaj od majčine dušice: dve kašičice majčine dušice preliju se sa pola litra ključale vode, ostavi poklopljeno 2 sata, procedi i pije 2 do 3 šoljice dnevno.

Majčina dušica čaj za lečenje malokrvnosti. kašika mešavine jednakih delova majčine dušice i koprive prelije se sa pola litra ključale vode, procedi i pije 2 do 3 šoljice dnevno, zaslađen medom.

Čaj protiv kašlja, bronhitisa, nesanice, astme, migrene, nadimanja i čira: kašika majčine dušice prelije se sa 3-4 dl ključale vode, ostavi se 15 minuta da odstoji, procedi, uspe kašika meda i sok od pola limuna. Pije se u gutljajima u toku dana.

Za ublažavanje astme i kašlja: majčinu dušicu i seme morača kuvati u vinu i piti ujutro, natašte.
-Kupke i oblozi od majčine dušice jačaju nerve, okrepljuju i leče reumu.

Čaj od majčine dušice ne bi trebali uzimati ljudi sa bolestima žuči, sa akutnim čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu, osobe slabog želuca i sa bolestima jetre.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *