loboda pepeljugaLoboda (Chenopodium album) je poznata i kao pepeljuga.To je jednogodišnja biljka koja se nalazi na svim mestima bogatim mineralnim solima, oko naselja, kraj puteva, na zapuštenim njivama. Biljka loboda naraste do visine od jednog metra i na uspravnoj stabljici nosi duguljasts listove, no ivici nejednako nazubljeni, sivozelsne boje. Sitni zelenkasti cvstovi, koji se javljaju tokom juna i jula, skupljeni su u klasaste cvasti.

Mladi listovi i sočni vrhovi stabljikese koriste za spravljanjs čorbi, variva itd. dok se seme, bogato svarljivim ugljenim hidratima, proteinima i belančevinama može upotrsbljavati za dobijanjs brašna, odnosno hleba. Zbog oksalne kiseline u listu, osobe sklone stvaranju kamena u bubregu, biljku lobodu treba da koriste u ograničenim količinama.

Pire od lobode
Četvrt kilograma mlade lobode dinstati na malo vode dok ne omekša. Sitno je iseckati ili pasirati i dodati 100g švapskog sira, dva sitno seckana čena belog luka i jedno umućeno jaje.Na tihoj vatri još malo kuvati.

U oskudici dobra je i čorba od lobode, a ova biljka uvek je dobar dodatak raznim čorbama.