ljute papricice

Ljuta, crvena tzv. čili ili kajenska papričica, sastavni deo čuvenog začina kari, je na Zapad stigla iz Indije 1548. godine. Džerard je opisuje kao “ekstremno ljutu i suvu, čak je svrstava u četvrti stepen” i preporučuje je za “kraljevsko zlo”, odnosno infekciju limfnih čvorova vrata i kože. Kajenska papričica je u XIX veku bila omiljeni lek iscelitelja koji su njene osobine da zagreva koristili kod prehlada, reumatizma i depresija.
ljute papricice
Osobine: veoma vruća, ljuta, suši.

Lekoviti sastojci: alkaloidi, masne kiseline, flavonoidi, vitamini A, B, i C, eterična ulja, šećer, karotin.

Dejstvo: stimuliše cirkulaciju krvi, deluje kao dijaforetikum, stomahikum, karminativum, nervinum, a ima i antiseptičko i antibakterijsko dejstvo.

Lokalno: deluje antiinflamatorno, povećava prokrvljenost kože i sluzokože.

Pld- jako stimulativno sredstvo za celo telo, ubrzava cirkulaciju krvi, tonizuje nervni sistem, povećava apetit, podstiče lučenje želudačnih sokova i stimuliše energiju jang. Sredstvo je za izazivanje znojenja, a ima i antibakterijska svojstva, pa se stoga koristi za kijavicu i prehladu. Koristi se pre svega kod oboljenja grla, kao što je upala krajnika, laringitis i promuklost. Poslednja ispitivanja su pokazala da se ljuta papričica može koristiti za smanjenje jakih bolova kod herpes zostera i migrene.

Upozorenje
• Seme može biti toksično i zato ga ne treba koristiti.
• Pridržavajte se doziranja; preterana upotreba ljute papričice može izazvati gastroenteritis i oštetiti jetru.
• U trudnoći i tokom dojenja izbegavajte terapeutske doze ljute papričice.
• Ako je koža veoma osetljiva, na njoj ne treba dugo držati oblogu, jer može prouzrokovati stvaranje plikova.
• Dok radite sa svežom ljutom papričicom, ne dodirujte oči, niti posekotine!

Čaj: U šoljicu vrele vode staviti pola kašičice biljke. Od vog čaja oduzeti jednu kašiku i staviti u šolju, dopuniti vrelom vodom i srkutati po malo. To je idealan lek za kijavicu, hladne udove, šok ili depresiju. Za poboljšanje varenja koristiti 2-3 kapi nerazblaženog čaja.
Tinktura: 5-10 kapi tinkture razblažiti u pola šolje vrele vode i koristiti kao stimulativno sredstvo za cirkulaciju krvi i kao tonik.
Vlažna obloga: Kod reumatskih bolova, uganuća i podliva, na obolelo mesto staviti gazu natopljenu čajem.
Mast: Primenjivati kod promrzlina, ukoliko koža nije oštećena.
Sredstvo za grgotanje: 5-10 kapi tinkture razblažiti u pola čaše tople vode i grgotati kod bolova u grlu. Dobro deluje i kad je u pitanju ukupna slabost organizima i neuhranjenost.
Lekovito ulje: 25 g praha pomešati sa 500 ml ulja od suncokreta i zagrevati na pari oko 2 sata. Primeniti u veoma maloj količini oko grizlice potkolenice (ne na nju), kako bi se podstakla cirkulacija u toj oblasti.
Ulje za masažu: Lekovito ulje se može koristiti kao ulje za razgrevanje kod reumatskih bolova, artritisa i bolova u krstima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *