caj od lipe lipa

caj od lipe lipaLipa (Tilia L)

Lekoviti čaj od lipe sastoji se od osušenih žutozelenih cvasti sa priperkom, bele i crne lipe. Bere se kada su cvetovi tek otvoreni, jer je onda mirišljava i lekovita. Procvetala lipa nema aromu ni lekovita svojstva. Sušeni listovi moraju imati prirodnu boju i jak prijatan miris lipe. Sadrži eterično ulje, glikozid-hesperidin, tanin i dr.

Čaj od lipe, bilo da se koristi sam ili u mešavini sa drugim lekovitim biljem, ima raznovrsna lekovita svojstva: kod prehlade i kašlja za znojenje; pospešuje urednu stolicu i mokrenje; ublažava hronični kašalj; leči nervnu napetost i zamor; obezbeđuje dobar san i jača cirkulaciju krvi.

Receptura za čajeve od lipe
-Čaj od lipe: dve kašike cveta stavi se u pola litra ključale vode, ostavi da stoji oko 10 minuta, zasladi sa kašikom meda i pije tri puta dnevno po šolja toplog čaja.

Svakodnevnim korišćenjem čaja od lipe umesto vode postiže se smirenje nerava, lečenje od kamena u bubregu i postižu normalne funkcije bešike.

Mešavina čaja sa lipom za znojenje: od mešavine jednakih delova lipe, zove i kamilice uzimaju se 3 kašike i preliju sa pola litra ključale vode, ostavi poklopljeno 1 sat, procedi i pije što toplije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *