lincura caj rakija

lincuraLincura Gentima sp.
Smatra se da je biljka dobila svoj naziv po ilirskom kralju koji je otkrio njenu osobinu da snižava temperaturu. U srednjem veku se lincura dodavala u alhemičarski napitak teriaka koji se pripremao prema strogo tajnom receptu. Na Zapadu se koristi žuta lincura (G. lutea), dok se u Kini obično prednost daje vrstama G. marcrophylla ili G. scabra .
Osobine: veoma gorka, hladna, steže, suši.

Lekoviti sastojci: gorki glikozidi, alkaloidi, flavonoidi.
Dejstvo: amara, tonik, antipiretik, aperitiv, stomahika, antiflogistik.

Koren (G. macrophylla i G. scabra) Ova dva korena se kao gorki lekovi koriste :od pdremećaja varenja i visoke temperature. Kineska medicina ih obično opisuje kao sredstvo za otklanjanje toplote i vlage i prepisuje ih kod nekih vrsta visokog krvnog pritiska praćenog bolovima u jetri ili kod infekcija mokraćnog trakta kod reumatskih tegoba.

Ung tan sie kan wan je zvanični kineski lek koji se koristi za pročišćavanje jetre i žuči od toplote – u simptome ovog stanja spadaju i peckanje u očima, glavobolja i zatvor.

Koren (G. lutea)
Ekstrakt: 100 g biljke potopiti u 500 ml vode i kuvati oko Oko 20 minuta. Koristiti pre jela, kod osećaja punog želuca i kod bolova u želucu.
Tinktura: Koristiti 2 ml tri puta dnevno, kao stimulans varenja ili kap po kap za potiskivanje želje za slatkišima. Prepisuje se i za oboljenje jetre, uključujući hepatitis, upalu žuči, kao i kod onih oboljenja čiji je simptom žutica.

Koren (G. lutea)
Ekstrakt: Kod reumatskih bolova, temperatura i alergijskih oboljenja koristiti u kombinaciji sa drugim biljkama, kao što su tu chwo (du hwo) i cimet.

Koren (G. scabra)

Ekstrakt: Kod oboljenja jetre, visokog krvnog pritiska i infekcija mokraćnog trakta koristiti u kombinaciji sa drugim biljkama kao što su čhaj hu (chai hu) i kwang čhin (hwang qin).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *