lincura caj rakija

lincura caj rakija

Lincura, srčanik (Gentiana lutea)

Lincura je poznati lek planinaca. Raste na planinskim pašnjacima.
Biljka raste i preko 2 metra u visinu, a cvetovi su zlatnožute boje.
Lekovita svojstva ima koren ubran u proleće ili s jeseni. Osušeni koren ima aromatičan miris i ukus sladunjav i gorak, ali nije škodljiv. Sadrži gorke materije — naročito gencion (oko 3%), pektin i dr.
Lincura je gorak tonik: služi za jačanje i popravlja krvnu sliku; poboljšava varenje i cirkulaciju krvi; ublažava bolove u želucu i umiruje astmatične napade. Obično se koren lincure stavlja u rakiju i pije protiv kašlja, proliva, a i za jačanje celog organizma.
Receptura za lekovite preparate i čaj od lincure
Čaj od lincure koristi se kod nedostatka apetita, bolesti organa za varenje, malokrvnosti i groznice: kašičica usitnjenog suvog korena stavi se u pola litra vode i ostavi da se kvasi oko 4 sata. Pije se dva puta dnevno po šoljica i to na sat pre jela. Lincuru ne treba kuvati.

Za umirenje bolova u želucu. koren lincure potopiti u jaku rakiju (10 delova rakije 1 deo korena). Pije se u podne i uveče po pola čašice, pre jela.

-Rakija sa lincurom. 50 g samlevenog ili 100 g korena u komadima preliti sa litrom rakije, držati zatvoreno nedelju dana uz povremeno mućkanje. Piti tri puta dnevno po čašicu, na pola sata pre jela.

Vino s lincurom. oko 40 g samlevenog korena lincure prelije se sa litrom belog vina, drži zatvoreno oko 10 dana uz povremeno mućkanje, ocedi se i pije po vinska čašica na pola sata pre ručka i večere.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *