angina pektoris lečenje

angina pektoris lečenjeAngina pektoris je bolest koju karakterišu jaki bolovi u grudima, a javlja se najčešće kod ljudi preko četrdeset godina starosti, uglavnom onih koji su izloženi psihičkim krizama. Te krize mogu nastati zbog stresa, posle fizičkog i teškog intelektualnog rada, nakon jela ili noću, ali gotovo uvek bez nekog naročitog razloga. Bol je lokalizivan iza grudne kosti ili u prekordijalnom predelu, ali se širi i na levu ruku i rame, ponekad i u vrat, vilicu, te, poprečno u grudni koš i između lopatica. Izaziva osećaj stezanja u grudima, a najčešće traje od jednog do pet minuta, rede i do 20 minuta. Jačina bola varira od blagog pritiska u sredini grudnog koša (stabilna angina pektoris) do vrlo snažnog bola koji je praćen lupanjem srca, profuznim znojenjem, mučninom i osećajem bliske smrti (nestabilna angina pektoris).

Klinička slika
Napad angine pektoris najčešće se javlja u večernjim satima, uz strahovit bol iza grudne kosti, koji se prenosi prema levoj strani grudnog koša. Bol je intenzivan te prisiljava bolesnika da, ukoliko sedi, legne, a ako hoda – stane. U svakom slučaju, osoba izložena ovom napadu ostaje nepokretna, bez reči,bleda i uplašena.
Ova kriza obično traje nekoliko sekundi ili nekoliko minuta, mada noćni napad može da traje i do pola sata. Bol prestaje odjednom, kao što je i nastao, a ostaje samo telesni i duševni zamor, uz propratne simptome poput obilnijeg mokrenja i podrigivanja.

Bol biva intezivniji prilikom fizičkog rada, jer se tada pojačava i rad srčanog mišića. Ove tegobe se, osim medikamentima, mogu ublažiti, ali i izbeći, dijetetskim režimom i lekovitim biljem.

Prirodni čuvari srca koji ublažavaju anginu pektoris

Semenke lana
Semenke lana poboljšavaju zdravlje srca i krvnih sudova jer sadrže visok nivo omega-3 masnih kiselina i zbog toga smanjuju nivo lošeg holesterola. Sveže samlevene semenke mogu da se dodaju raznim jelima, sosovima, salatama, supama od povrća…

Matičnjak
Matičnjak je odlično sredstvo protiv svih srčanih oboljenja. Čaj od ove biljke jača srce, a uz to čisti krv.

Hajdučka trava
Ova lekovita biljka toplo se preporučuje obolelima od angine pektoris jer pomaže u slučaju smetnjiu cirkulaciji i suženja krvnih sudova.

Namirnice biljnog porekla
U svakodnevnom jelovniku osoba koje boluju od angine pektoris treba da se nađu namirnice biljnog porekla, bogate hranljivim sastojcima, proteinima i vitaminom B-12.

Soja mleko
Proteini iz soje pomažu u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Za dobar efekat potrebno je 25 g sojinih proteina dnevno. Najbolji izbor je mleko od soje jer jedna čaša sadrži 9 g proteina.

Riba
Riba je neizostavna u jelovniku osoba koje pate od srčanih oboljenja. Treba je jesti bar dva puta nedeljno. Jednom nedeljno dozvoljena je i masna riba (losos, skuša, sardine, haringe i sveza tunjevina) jer sadrži veliku količinu omega-3 masnih kiselina, koje omogućavaju da srce kuca normalnim ritmom,sprečava formiranje naslaga na krvnim sudovima i štiti srčane arterije od oštećenja.

Žitarice
Jednom dnevno savetuje se unos namirnica od integralnih žitarica – crni hleb, smeđi pirinač…

Napitak za ublažavanje angine pektoris
Iseckati 36 čenova belog luka i 3 limuna srednje veličine, potopiti u litar vode pa kuvati na laganoj vatri, pazeći da voda ne proključa. Ostaviti napitak da odstoji 12 sati i procediti Svako jutro tokom 40 dana, pre jela, na prazan stomak, piti od 20-40 ml ovog napitka. Ukoliko nema rezultata, popiti još 2 litra.

Mešavina lekovitog bilja za lečenje angine pektoris
Svakodnevno, uz obrok ili neposredno posle jela, preporučuje se uzimanje po 35 kapi mešavine koja se spravlja na sledeći način: po 2 g semena čička, 2 g semena konoplje, 2 g semena divlje deteline, 2 g suvog kopitnjaka, 2 g korena salepa, 2 g korena i žila lincure, 2 g imele bele, 2 g krasuljka potopiti u 4 dl prokuvane rakije lozovače, koja se odmah skloni s vatre, poklopi i ostavi da se ohladi. Napitak se procedi u tamnu bocu i čvrsto začepi.

Dijeta
Neophodno je smanjiti unos zasićenih masnoća koje potiču iz mesa, ali ih ima i u puteru, punomasnim mlečnim proizvodima, kolačima, čokoladi, biskvitima, prženoj brzoj hrani. Ako se zasićene masnoće zamene namirnicama koje sadrže male količine nezasićenih masnoća, poboljšava se odnos dobrog HDL holesterola i lošeg LDL holesterola u krvi. Dobar izbor su maslinovo ulje, ulje od semenki repe, avokado, bademi, orasi…
Povezano Angina pektoris uzroci i simptomi

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *