Jeste li znali da kora bele vrbe deluje kao aspirin i da ljute crvene papričice mogu da pomognu u sprečavanju glavobolja?
lekovito bilje za glavobolju
Dosta vam je raznih analgetika koje pijete za glavobolje? Postoji rešenje, a to je korišćenje lekovitog bilja koje može da vam pomogne u suzbijanju glavobolja. Lekovito bilje je mnogo blaže i zdravije od raznih analgetika, ali se takođe mora uzimati sa oprezom, jer i prevelika konzumacija lekovitog bilja može da izazove određene komplikacije u vašem telu, pa na kraju krajeva i jače glavobolje. Takođe, hronični bolesnici, trudnice i dojilje treba da se posavetuju s lekarom pre nego što počnu da uzimaju određene biljne preparate. Međutim, neka vas to ne obeshrabruje, jer vam pravilno korišćeno lekovito bilje i te kako može pomoći u otklanjanju glavobolja bez sintetičkih lekova.

Biljke koje pomažu kod glavobolje

Vratić (Tanacetum parthenium)
Vratić ili povratić odavno je poznat kao biljka koja pomaže kod glavobolje, jer ima svojstva ibuprofena. Sadrži grupu aktivnih sastojaka koji se zovu seskviterpenski laktoni, a najvažniji među njima je partenolid. Međutim, treba da se
uzima u kontrolisanim količinama jer, prema nekim istraživanjima, ova biljka izaziva grčenje krvnih sudova u glavi. Dokazano je da može da pomogne u ublažavanju migrenoznih glavobolja ako se pije jedna šolja čaja dnevno. Takođe treba imati na umu da nije efikasan kod akutnih migrena.

Nana (Mentha piperita)
Ovo je možda jedna od najpoznatijih lekovitih aromatičnih biljaka koja se ujedno vekovima upotrebljava i za ublažavanje glavobolja. Novija istraživanja, u poslednje dve decenije, pokazala su da mešavina etanola koja sadrži 10 posto ulja od nane ima isti efekt kao da ste uzeli 1.000 miligrama paracetamola. Druge studije su pokazale da ulje od
nane umasirano u slepoočmice, čelo i potiljak može značajno da ublaži bol kod svih vrsta glavobolja, pa i onih migrenoznih. Tu je i čaj od nane, koji može da pomogne u smanjenju glavobolje slabijeg intenziteta. U 3 decilitra ključale vode stavite jednu do dve kašičice sušene nane, pokrijte posudu i ostavite da odstoji 10 minuta. Procedite čaj pre nego što počnete da ga pijete. Možete ga piti i hladnog, do dve šolje na dan. Svakodnevnim konzumiranjem smanjićete intenzitet glavobolja.

Ginko (Ginko biloba)
Listovi ginko drveta su vrlo popularni kad je u pitanju sprečavanje ili ublažavanje glavobolje prirodnim putem. Podstiče cirkulaciji krvi, pa prema tome i ublažava migrenozne glavobolje, klaster glavobolje i glavobolje prouzrokovane mamurlukom. Istraživanja su pokazala da je ginko smanjio pojavu glavobolja za 80% kod osoba koje su ga redovno pile. Ginko može da pomogne i protiv vrtoglavica, zujanja i zvonjave u ušima koje mogu biti povezane s glavoboljom. Najbolje je da ga konzumirate u obliku čaja, a zbog boljeg ukusa pomešajte ga s nanom. Treba imati na umu da je ginko biljka koja može da izazove određene nuspojave kada se uzima s analgeticima, uključujući aspirin i litijum.

Pasiflora (Passiflora alata)
Pasiflora je biljka sa umirujućim dejstvom, pa može da pomogne onima koji imaju problema sa spavanjem. Takođe, neka istraživanja su pokazala da pomaže protiv teskobe i da ima protivupalna svojstva, kao i da ublažava bolove, što je savršeno kod glavobolja. Preporučena doza ove biljke je tri puta na dan u ukupnoj količini do šest grama. Dakle, prilikom pripreme čaja koristite oko dva grama pasiflore na tri decilitra vrele vode. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa nakon toga procedite čaj. Može se nabaviti i tinktura od pasiflore, koju možete uzimati u količini od dva do četiri mililitra dnevno.

Crvena ljuta paprika
Mnoge vrste paprika, a posebno ljuta crvena paprika, imaju sastojak kapsaicin koji pomaže u otklanjanju bolova, pre svega kod pojave klaster glavobolja. Najčešće se može nabaviti u obliku krema koje se nanose na čelo i potiljak za vreme glavobolja.

Bela vrba
Kora bele vrbe je vrlo popularna kad je u pitanju ublažavanje glavobolja,jer ima dejstvo kao aspirin, lako se radi o prirodnom leku, ne sme se uzimati dugoročno, kao ni bilo koji drugi analgetik. Takođe treba biti vrlo oprezan kad je u pitanju uzimanje kore bele vrbe s drugim analgeticima. Postoji nekoliko načina korišćenja. Najčešće se kao obloga koristi kora potopljena u hladnoj vodi oko pet sati, a zatim prokuvana do dva minuta. Može se uzimati i u obliku praha, po jedna kašičica u čaj do tri puta dnevno. Tinktura kore bele vrbe uzima se u dozama između 10 i 20 kapi do četiri puta dnevno.

Suručica (Filipendula ulmaria)
Pupoljak suručice ili medunike sadrži salicin, kao i kora bele vrbe, pa zbog toga obe biljke imaju dejstvo kao aspirin. Pripremite čaj od sušenih pupoljaka, cvetova i listova, tako da jednu kašičicu stavite u 1,5 dl vrele vode i ostavite da odstoji 20-tak minuta. Možete da je pomešate s nekim drugim čajem radi boljeg ukusa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *