otezano varenje hrane

otezano varenje hraneRad probavnog trakta i varenje moguće je poboljšati lekovitim biljem – biljnim digestivima: kamilicom, anđelikom, nanom, majčinom dušicom, lipom i pelinom, a vekov1ma se u ovu svrhu upotrebljavaju i začini – kim, morač i mirodjija koji najbolje efekte postižu ako se koriste zajedno…

U vreme slavlja, sezone preterivanja u hrani i piću kod mnogih se javljaju tegobe zbog otežanog varenja. Organi zaduženi za varenje predstavljaju jedan od najopterećenijih i “najzaposlenijih” sistema u našem telu. Usled nepravilnog i nezdravog načina ishrane povremeno dolazi do zastoja u radu organa za varenje, a tegobe koje tada nastaju mogu biti dugotrajne, bolne i neprijatne. Sam proces varenja veoma je složena fizičko-hemijska reakcija u toku koje telo postepeno razlaže hranu. Postoje prvo zubi sitno izdrobe, hrana u obliku kaše dospeva u želudac gde je želudačna kiselina i odgovarajući enzimi digestivnog trakta razlazu do osnovnih hranljivih sastojaka koji potom ulaze u krvotok i na taj način se dopremaju do svake ćelije u telu. Kao i u svakoj hemijskoj reakciji, i u procesu varenje hrane dolazi do pojave nusprodukata kojih se telo oslobađa putem urina, stolice i znoja, ali, ukoliko se namirnice loše kombinuju ili se, jednostavno, pretera u jelu, mogu se javiti preopterećenost i usporenost organa za varenje ili dugotrajno zadržavanje hrane u telu, što, pored drugih faktora, direktno utiče i na pojavu tegoba kao što su nadutost stomaka, stvaranje gasova, abdominalni grčevi, gorušica… U težim slučajevima javlja se i gastritis, opstipacija, čir na čelucu ili dvanaestopalačnom crevu, kao i kamen u žuči.

Bilje za bolje varenje

Zbog široke rasprostranjenosti i učestalosti problema loše probave i medicina mu je posvetila veliku pažnju pa na tržištu postoji mnogo farmaceutskih preparata i sredstva za umirenje tegoba u stomaku i bolje varenje. Međutim, iskustva onih koji su ove probleme tretirali pomoću lekovitog bilja veoma su dobra pa se i fitoterapija preporučljiva za poboljšanje varenja hrane.
Među biljkama koje olakšavaju i pospešuju probavu izdvaja se kamilica. Trebalo bi popiti šolju čaja od kamilice pre odlaska na spavanje da bi se omogućilo bolje varenje. Osim ovog žuto-belog cveta, kao uspešni biljni digestivi pokazali su se i anđelika, nana,majčina dušica, lipa, pelin, a vekovima se u ovu svrhu upotrebljavaju i začini – kim, morač i mirodija. Najbolje efekte za poboljšanje varenja ove biljke postižu se ako se koriste zajedno, a uz ispravno doziranje ne mogu da naškode ljudskom organizmu jer ne sadrže hemijske sastojke jakog dejstva.

Čajevi za bolju probavu i varenje

-Pomešati jednake delove kamilice, nane i matičnjaka i šoljom proključale vode preliti kašiku ove mešavine. Poklopiti, ostaviti sat vremena, procediti i piti nezaslađeno, pre jela.

Dobro izmešati 30 g kamilice, 30 g lipe, 30 g timijana i 10 g matičnjaka, pa 3 kašike smeše preliti sa pola litre proključale vode. Poklopiti i posle 2 sata procediti. Piti posle obroka, zaslađeno medom.

-Samleti u prah ili istucati u avanu 20 g komorača i 10 g kima, pomešati sa 20 g mirodjije, 10 g kamilice, 10 g nane, 10 g hajdučice, 10 g kore krušine, 5 g listova gorke deteline i 5 g estragona, pa supenu kašiku ove smeše
preliti šoljom proključale vode, ostaviti poklopljeno sat vremena, procediti i piti posle ručka i večere.

-Po prstohvat anđelike, đumbira, anisa, kamilice, morača, korijandera, ružmarina i nane dodati u solju tople vode pomešane sa malo votke. Promešati i ostaviti da prenoći u frižideru. Ujutru procediti, piti pre obroka, a ovaj napitak može se mešati i sa sokom od ananasa.

Napitak za bolju probavu
Dodati 150 g meda u litar crnog vina i prokuvati na laganoj vatri. U takvo spremljeno vino dodati šolju soka ili čaja od pelina, pa ponovo kratko prokuvati. Napitak čuvati u staklenoj flaši i konzumirati po čašicu-dve za bolju probavu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *