veronika čestoglavicaVeronika ili razgon (Latinski naziv: Veronica officinalis) je zeljasta višegodišnja biljka sa nežnim ljubičastim cvetovima koji se pojavljuju od maja do avgusta. To je vreme kada se od veronike mogu praviti biljni ekstrakti ili se prikuplja za sušenje.

Najveći uzgajivači veronike su Mađarska i Bugarska a prirodno raste u mnogim evropskim zemljama, u umerenom području Azije i Severnoj Americi. Najveći obožavaoci ove biljke su bili Germani i smatrali su da je ona “osnovni lek protiv svih bolesti” a to svoje ubeđenje preneli su i na Rimljane, pa da vidimo koliko ima istine u tome.

Biljka veronika zaista sadrži veliki broj aktivnih materija: organske kiseline, polifenole, tanine, smole, iridoide, triterpenske saponine, gorke materije, manitol, beta-sisterol, etericna ulja, vitamin C, vitamin K, vitamin E…

Veronika se preporučuje za lečenje raznih oboljenja a naročito je delotvorno sredstvo za otklanjanje kožnih bolesti. Umiruje iritiranu kožu, isceljuje rane, leči ekcem, psorijazu i jedna je od retkih biljaka koja može izlečiti i hronične bolesti kože. Radi bolje efikasnosti dobro je kombinovati je sa drugim biljem koje ima slično dejstvo.

Biljka razgon osvežava pamćenje pa je korisna osobama koje često imaju takozvanu “blokadu memorije” pa se ne mogu setiti inače dobro poznatih imena, reči i drugih pojmova. Zahvaljujući manitolu (vrsta šećernog alkohola) sprečava stvaranje grumenova proteina a-sinukleina u mozgu (što se dešava kod osoba obolelih od Parkinsonove bolesti). Uopšteno povoljno utiče na centralni nervni sistem, ima blago umirujuće dejstvo i otklanja vrtoglavicu.

Kao i mnoge druge biljke gorkog ukusa povoljno utiče na organe za varenje. Podstiče želudac na proizvodnju enzima za varenje i olakšava varenje hrane u crevima.

Veronika pročišćava krv, utiče na smanjenje nivoa holesterola u krvi, sprečava zakrčenje krvnih sudova, blagotvorno deluje na jetru, leči infekciju donjeg urinarnog trakta, reumu, giht i respiratorne bolesti. Čaj od veronike i podbela podstiče iskašljavanje sluzi iz pluća.

S obzirom na ovako dugačak i raznovrstan spisak bolesti, Germani su verovatno bili u pravu, pogotovo kada u obzir uzmemo činjenicu da su u to vreme bili oslonjeni isključivo na narodnu medicinu.

U savremenoj biljnoj medicini veronika se upotrebljava u različitim varijantama i kombinacijama a čaj od veronika je u mnogim slučajevima najjednostavnije i sasvim dobro rešenje. Čaj od veronike priprema se tako što se jedna mala kašika osušene biljke prelije sa 2,5 dl ključale vode i nakon 5 minuta procedi.