opekotine lecenje

Opečeno mesto, ako nije spala koža, I što pre staviti pod mlaz hladne vode i ostavite sve dok tkivo peče, jer se rashlađivanjem usporava širenje topline u dublje slojeve kože, a onda priviti melem

Dovoljna je i mala neopreznost u kući i eto opekotine od vrele vode, još gore kafe, pegle, rerne…Bezazlene opekotine zauzimaju do pet posto površine kože kod dece do tri godine, a kod odraslih do 10 procenata. Sve više od toga smatra se teškim opekotinama koje se moraju stručno obraditi. Kućna prva pomoć odnosi se samo na opekotine prvog i drugog stepena i do stručne pomoći lekara. Isti je princip i kod opekotina od sunca.

Imajte na umu:
Što je bol manja opekotina je veća:

1. Što pre staviti opečeno mesto pod mlaz hladne vode i ostaviti 15 do 20 minuta. Rashladjivanjem ćete smanjiti stepen opekotine, a to je ujedno i dezinfekcija.

2. Ukoliko se pojavi plik može se probušiti (jer je tečnost u njemu odlično mesto za razvoj klica), ali to činite sterilnom iglom! Potom odstranite mrtvu kožu, ali ako je plik veliki ili ih ima više onda to nikako ne treba raditi sam.

Kako odrediti stepen opekotine

PRVI stepen – koža je crvena i bolna.
DRUGI POVRŠINSKI stepen: nastaju plikovi, ali se ispod njih vidi ružičasta koža i oseća bol.
DRUGI DUBINSKI stepen: dno plika je bele boje.
TREĆI stepen: koža je bela, smeđa ili ugljenisana, bez plikova. Bol se ponekad ne oseća što je posledica razaranja nerava u opečenoj koži. Opekotine trećeg stepena mogu da ubrzaju puls, izazovu šok, pa i da ugroze život.

POGREŠNO JE STAVLJATI:
• kockice leda /to povećava bol i ozledenu površinu/
• alkoholni antiseptik /takode povećava opečenu površinu i štetno deluje na okolno zdravo tkivo/
• maslac, kaladont, sirov krompir, ulje ili jogurt /ne pomaže, a može da pogorša stanje i izazove infekciju/

3. Pokriti opekotinu, manje će da vas boli ako nije u dodiru sa vazduhom, a time ćete sprečiti i mogućnost infekcije. Najbolja je sterilna gaza.

4. Povišena temperatura, oticanje tkiva oko opekotine i pojava jakog bola, znači su da je možda došlo do infekcije. U tom slučaju odmah potražite lekarsku pomoć.

Aloja je jedno od najboljih sredstava za lečenje opekotina, jer održava kožu vlažnom, a to je kod opekotine najvažnije. Dovoljno je da sok iz lista aloje iscedite direktno na ranu, ili je namažite kantarionovim uljem. S obzirom na to da su opekotine veoma podložne infekcijama, sve biljke pre upotrebe dobro oprati.

Hajdučica s kamilicom
U 3 dcl proključale vode sipati po 2 supene kašike sitno iseckanog lista i cveta hajdučice i cveta kamilice. Ostavite poklopljeno 2 sata. Nakon toga procedite i kvasi te natopljenom vatom više puta u toku dana. Posle svakog kvašenja na opečeno mesto stavite dobro oprano i medom namazano lišće bokvice.

Oblog od koprive i kan tariona
Po 4 supene kašike sitno seckanog lista koprive i cveta kantari ona sipati u 8 dcl ključale vode i osta viti poklopljeno 2 sata. Procediti, kašu staviti na čistu lanenu krpu i priviti na opekotinu. Oblog držati 3 puta dnevno po 2 sata i svakih 1/2 sata kvasiti ih proce denom tečnošću.

Bilje i mleko
Po 4 supene kašike sitno iseckanog lista i cveta podbela, lista koprive i cveta krina sipati u 8 dcl mleka. Kuvati na laganoj vatri dok se ne napravi melem. Ovim mazati bolna mesta više puta u toku dana, ali pre svakog mazanja obrisati ih gazom natopljenom mlakom kamilicom.

Melem s – ranjenikom
U 6 dcl maslinovog ulja dodati po 3 supene kašike sitno iseckanog lista bokvice, koprive i ranjenika. Kuvati na pari jedan sat. Procediti i dobijenom tečnošću mazati opekotine više puta u toku dana.

Brzo belance
Belance od 1 jajeta i po 1 kašiku sitno seckanog lista ranjenika, maslinovog ulja i meda mešati 1 sat. Mazati ovim melemom opekotine i nestaće kao rukom odnesene.