lekovito bilje opadanje koseKosa neprestano opada i obnavlja se u ciklusima koji traju po nekoliko meseci. Međutim, previše dlaka na jastuku ili kosa koja u pramenovima ostaje na češlju, mogu da budu razlog za zabrinutost.
Pojava više pečata bez kose na vlasištu ukazuje na stanje poznato kao alopecija (ćelavost na pečate).

Simptomi
• Preterano opadanje kose, sa korenom ili bez korena.
• Proređenost cele kose.

Konsultujte svog lekara
-iako je ćelavost kod muškaraca obično nasledna potražite savet lekara ukoliko je opadanje kose, naročito kod žena, iznenadno i prekomerno, jer možda postoji neki ozbiljniji uzrok.

Uzroci preteranog opadanja kose
Preterano opadanje kose može da se javi usled nedostatka pojedinih minerala i proteina u organizmu. Ponekad je povezano sa anemijom, iscrpljenošću ili oboljenjima endokrinh žlezda. Može da bude prouzrokovano i alkoholizmom ili nekim lekovima (naročito onim za lečenje raka). Jasno ocrtani pečati bez imalo kose oko kojih se nalazi zdrava kosa (ćelavost), mogu da budu povezani sa drugim autoimunim oboljenjima (kao što su bolesti štitne žlezde). Ti pečati zatim sami spontano prolaze. Ponekad je uzrok opadanja kose psihičke prirode, kao što je slučaj sa trihotilomanijom (opadanje kose uzrokovano stalnim povlačenjem i čupanjem kose).

Da li ste znali?
Indijanci iz plemena Sijuksa pravili su losion od lišća koprive da bi im kosa opet izrasla. Kada su naučnici analizirali ovaj severnoamerički preparat, otkrili su da supstance koje žare i koje se nalaze u delu lista prekrivenom iglicama stimulišu cirkulaciju krvi u vlasištu. Povećan dotok krvi podstiče ćelije da stvaraju nove dlake.

Koje lekovite biljke su dobre za kosu?
Važno upozorenje: Koristite samo jednu od sledećih u datom trenutku.

Oralna upotreba
Ulje jagorčevine (u kapsulama od 500 mg): Uzimajte 1-2 kapsule dnevno sa hranom.
Ginko (u kapsulama od 50 do 100 mg suvog ekstrakta):
Uzimajte po 1 kapsulu 3 puta dnevno pre jela.

Spoljna upotreba Kao dugoročan tretman
Metvica: Razblažite 3 kapi esencijalnog ulja sa 10 ml osnovnog ulja. Utrljavajte u vlasište jednom nedeljno. Posle 10-15 minuta od nanošenja, isperite šamponom.
Ružmarin: Potopite 50 g sušenog bilja u 1l ključale vode i ostavite da odstoji 30
minuta. Procedite, sačekajte da se ohladi i onda utrljajte u vlasište. Isperite šamponom posle 10 minuta. Ponovite postupak jednom nedeljno.
Različak: Prokuvajte 30 – 50 g sušenog bilja u 1 l vode na 2-3 minuta. Procedite, sačekajte da se ohladi i utrljajte u vlasište jednom ili dva puta dnevno.
Kopriva: Kuvajte 20 g sušenog bilja u 750 ml vode dok se količina vode ne smanji na oko 500 ml. Procedite, ohladite i utrljajte u vlasište dva puta nedeljno. Posle 15 minuta isperite. Ukoliko je biljka sveza, koristite dvostruku količinu.

Za prehranu vlasišta
Kukuruz (ulje): Utrljajte u vlasište. Ostavite da deluje 15 minuta, a zatim isperite šamponom. Ponovite postupak jednom nedeljno.
Laneno seme (ulje): Sledite uputstva koja važe za ulje kukuruza.

Ostale mere
• Hranite se zdravo i raznovrsno.
• Možete uzimati dodatne količine gvozda, sumpora, vitamina A, cinka, bakra, magnezijuma, kalijuma i fluora.
• Uzimajte vitamin D.
• Ne paničite zbog gubitka kose. Ona odjednom prestane da opada i posle nekoliko meseci izraste još gušća.