opadanja kose dragoljubDa bi kosa bila dragocen ukras trebalo bi redovno da se neguje ali vodeći računa o njenim osobinama. Ponekad ni brižna nega ne pomaže, naročito s proleća kada kosa počne naglo da opada zbog “redovnog” obnavljanja i rasta vlasi. Iako presudnu ulogu na kvalitet kose ima nasledni faktor, na njen rast mogu da utiču i razne bolesti, nedostatak vitamina, nesanica, stres, premor, raspoloženje, niz spoljnih faktora (zagaden gradski vazduh, hladni vetrovi, pregrejane i zagušljive prostorije), kao i često farbanje kose. Zato je proleće idealno vreme da se nešto preduzme i pomoć potraži u lekovitom bilju. Osim uobičajenih recepata od pupoljaka breze, lista mlade koprive i soka belog luka, za jačanje korena kose i negu kože glave koriste se i druge biljke. Podsećamo na neke od njih.

Dragoljub protiv opadanja kose

Lekovite osobine imaju cvet, list i seme dragoljuba. Sadrži enzim mirozin i glikotropelozid, pektin, tanine, smole, gumu, razne šećere i vitamin C. Dokazano je da ima antibiotska svojstva, a njegov sok i salata sve češće se koriste za prijatno vitaminsko i antiskorbutsko prolećno osveženje. Upotrebljava se i za lečenje hroničnog bronhitisa, astme i protiv opadanja kose, jer oporavlja i jača kožu glave i koren kose.

RECEPT PROTIV OPADANJA KOSE
-100 g lista dragoljuba
-100 g lista koprive
-100 g lista šimšira
-pola litra čistog apotekarskog alkohola
Iseckane listove dragoljuba, koprive i šimšira stavite u teglu, prelijte alkoholom, zatvorite i ostavite na hladno i tamno mesto (najbolje u podrum). Posle 15 dana odlijte tečnost i ostatak dobro iscedite kroz gazu. Tinkturu čuvajte u zatvorenoj flaši, na hladnom i mračnom mestu i mažite kožu glave 2 puta sedmično.

Ruzmarin za rast kose

Poznat je po prijatnom i aromatičnom mirisu koji potiče od etarskog ulja bogatog kamforom i cineolom. Osim toga sadrži tanin, holin, saponozid, heterozid i jednu gorku materiju. U narodnoj medicini list ruzmarina se upotrebljava za pripremanje čajeva koji osvežavaju kožu i pospešuju rast kose, kao i protiv nadimanja i probavnih tegoba.
RECEPT
-20 gruzmarina
-20g žalfije
-20 g majčine dušice
U litar hladne vode dodajte ruzmarin, žalfiju i majčinu dušicu i ostavite tri sata. Rastvor potom zagrejte do 80 stepeni, procedite kroz gazu, sipajte bocu i dobro zatvorite.Ovaj losion jednom dnevno umasirajte u koren
NAPOMENA: Kombinacija ove tri biljke ima izuzetne antibakterijske osobine i dobro deluje protiv svih mikro-organizma koji izazivaju perutanje kože glave.

Dan i noć za jačanje korena kose

Od mnogobrojnih podvrsta i varijeteta iz porodice ljubičica (Viola tricolor) za lek se upotrebljava samo divlja, poljska podvrsta (Viola arvensis). Sadrži saponozid, rutozid, slobodnu salicilnu kiselinu, etarsko ulje, tanin, sluz, soU magnezijuma i kalcijuma, šećer i vitamin C. Upotrebljava se za lečenje raznih kožnih bolesti (ekcema), svraba, za rast i jačanje korena kose, protiv peruti, reumatizma, velikog kašlja, za jače izlučivanje mokraće i protiv upale mokraćne bešike. Može da se koristi spolja (kupke, obloge) i iznutra (čajevi).
RECEPT
4 kašike lista i cveta dan i noć
pola litra vode
List i cvet prelijte vodom i kuvajte dva minuta. Skinite s vatre, poklopite i posle dva sata procedite i pijte nezasladjeno, pre jela.

Kamilica
Iako je decenijama proučavana i otkriveno je da sadrži nekoliko desetina lekovitih jedinjenja, iz kamilice još nisu izdvojene i ispitane sve blagotvore supstance. Farmaceuti se slažu da je “nosilac” lekovitosti njeno etarsko ulje, a dejstvo mu dopunjuju smole, gorke materije, tanini, gume i neka druga jedinjenja iz cveta. Kamilica je jedna od najboljih biljaka za lečenje zapaljenja kože i sluzokože, opekotina, rana, čireva, ojeda, upala oka, nosa, ušiju i usta. Pranje kose jakim čajem ove biljke pomaže obolelom korenu kose, a dlaku čini mekom i sjajnijom. Omiljena je i za “pozlaćivanje” plave kose.
RECEPT
-4 kašike cveta i lista kamilice
-litar vode
Sitno iseckanu kamilicu prelijte proključalom vodom i poklopite. Posle dva sata procedite i isperite kosu. Primenjujte jednom sedmično.

Čičak za jačanje kose

Za lek se upotrebljavaju koren, listovi i seme. Koren obiluje askorbinskom kiselinom, sadrži polisaharid insulin, proteine, etarsko ulje, belančevine, tanin i gorke materije. Bogat je vitaminima i mikroelementima, a ima i bora, mangana, stroncijuma, cinka, olova, gvožda i vanadijuma. Deluje protivotrovno, čisti krv, pospešuje izlučivanje mokraće i znoja. Koristi se u lečenju veneričnih bolesti, svih vrsta čireva, gihta, zastarelih reumatskih oboljenja i kod trovanja živom. Suv koren u prahu, pomešan sa maslinovim uljem, leči gnojne rane, a kada se koža glave dobro opere čajem od čičkovog korena i svaki drugi dan namaže čičkovim uljem, jača kosu.
NAPOMENA: Koren čička posle godinu dana nije lekovit i nije za upotrebu.
RECEPT
-100 g čičkovog korena
-50 g lista mlade koprive
-50 g pupoljaka breze
-200 ml alkohola (40-70%)
Sastojke pomešajte u staklenoj tegli i zatvoreno ostavite 10-14 dana, ali svakodnevno mućkajte. Procedite kroz gazu i tečnošću masirajte kožu glave 2-3 puta sedmično.