depresija

depresijaDepresiju tugu i potištenost moguće je lečiti pomoću lekovitog bilja, čaj ili kupka od odoljena, lipe, matičnjaka ili angelike brzo popravljaju raspoloženje…

Melanholija i depresija su psihološka stanja, a kod osoba koje je ono zahvatilo dominiraju osećanje tuge, potištenosti, bezvoljnosti, praznine i bezvrednosti. Melankolična osoba misli,govori i radi usporeno i koncentrisana je na sumanute ideje samooptuživanja, ima utisak da stalno u nečemu greši i dovodi se do stadijuma očajanja.

Poremećen joj je san, gubi apetit i seksualni nagon.
Sve je više ljudi koji su, zbog savremenog načina života, konstantno izloženi stresu i brigama, što ih dovodi u melanholično raspoloženje. Mnogi zbog toga posežu, često i bez saveta lekara, za antidepresivima (barbituratima), što svakako nije dobro jer ta vrsta lekova lako stvara zavisnost. Bezbednije, a takođe veoma efikasno je lečenje depresije i melanholije lekovitim biljem. Osim toga, osobama koje zapadnu u ovo psihičko stanje preporučuje se fizička aktivnost – gimnastika, trčanje, pešačenje, ali i blagotvorno jutarnje kupanje koje bi trebalo završiti mlazom hladne vode.U terapiji lekovitim biljem za ovu bolest koristi se koren odoljena, hmelj, beli luk, matičnjak, nana, lipa, majčina dušica, ružmarin, komorač, peršun, celer, bosiljak, kamilica. Od ovih biljaka mogu se praviti čajevi ili umirujuće kupke.

Umirujuće kupke protiv depresije
-Iglice, grančice i šišarke bora ubaciti u veću posudu i preliti hladnom vodom da ogreznu.
Ostaviti da vri pola sata, skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji 12 sati. Sadržaj sipati u kadu napunjenu umereno toplom vodom: potrebno je pola litra za kompletnu kupku ili četvrt litra za kupku nogu.

-250 g korena angelike preliti ključalom vodom i pustiti da odstoji 10 minuta, a potom sipati u kadu. Ovakva kupka odlična je za relaksaciju, smirivanje nerava i popravljanje raspoloženja.

600 g zrna ovasa kuvati u litri vode dok ne bude napola gotov. Proceđenu tečnost piti u količinama od po 150-200 ml a zasladiti je sa malo meda.

Prah za jačanje nerava
Prah od istucanog semena božura uzimati 2-3 puta na dan, navrh noža, sa malo vode ili vina.

Čajevi protiv depresije i melanholije
Lipa
2 kašike usitnjenog cveta lipe preliti sa 300-400 ml ključale vode, pustiti da odstoji, procediti i zasladiti medom. Kantarion
-Čajnu kašičicu suvih cvetova preliti šoljom kipuće vode. Posle 5 minuta procediti i piti gutljaj po gutljaj, u razmacima. Najbolje pre doručka ili neposredno pre spavanja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *