Iako su vrlo efikasni, konvencionalni lekovi protiv bolova imaju i niz nedostataka ako se često koriste. Svi oni mogu da izazovu probleme s varenjem, posebno aspirin, koji samo iritira zidove želuca. Dugotrajno korišćenje aspirina može da izazove čir na želucu, dok ibuprofen uzrokuje upalu tankog creva i “leaky gut” sindrom. Zato pokušajte da se resite bola biljnim sredstvima…
bilje cajevi protiv bolova
-ZUBOBOLJA: ulje karanfilića, beli luk, sok od pšenične trave.
-GLAVOBOLJA/MIGRENA: vratić; aromaterapija: nana, sandal, lavanda, eukaliptus.
-BOL U ŽELUCU: anis, kamilica, kurkuma, nana.
-BOL U LEĐIMA: bela vrba, đavolja kandža.
-BOL U ZGLOBOVIMA: kurkuma, vrba, đavolja kandža, tamjan.
-MENSTRUALNI BOL: čaj od kamilice, čaj od đumbira.

Biljke za određene vrste bolova

Akutni i hironični bol

Bol može biti akutan i hroničan. Razlika između akutne i hronične vrste bola nije u samom trajanju osećaja bola, već u njegovoj prirodi. Lekari smatraju lakšim lečenje akutnog bola, čiji su uzrok obično oštećenja mekih tkiva, infekcije i/ili upale. On služi kao alarm kod povrede ili oštećenja tela. Hroničan bol se, pak, može pojaviti bez ikakvog očiglednog uzroka ili kao posledica razvijajuće bolesti ili neravnoteže. Ponekad hroničan bol može da ima psihosomatski uzrok. Hroničnim bolom je obično smatran bol koji traje duže od 6 meseci. Danas se definiše kao “bolest bola”. Njeno poreklo, trajanje, intenzitet i specifični simptomi variraju. U nekim slučajevima neuspešno lečenje akutnog bola može da dovede do razvijanja hroničnog.

ČAJ PROTIV BOLOVA

Evo jedne mešavine lekovitog bilja koju možete uvek imati pri ruci: vrbova kora, crvena ljuta paprika, karanfilić, đumbir, obična i planinska nana. Izmešajte sve nabrojane biljke koje su vam dostupne u razmerama prema sop-stvenom ukusu. Ovu mešavinu možete upotrebiti za čaj PROTIV BOLOVA uvek kad za to osetite potrebu, a možete i da napravite kašasti oblog koji ćete staviti direktno na bolno područje.


Zelena apoteka za bol

CRVENA LJUTA PAPRIKA
Paprika sadrži salicilate koji ublažavaju bol, hemikalije slične salicinu, biljnom ekvivalentu aspirina. Zapravo, paprika se nekad ubrajala u najbolje hranljive izvore salicilata. Ova biljka sadrži i kapsaicin, jedinjenje koje podstiče oslobađanje endorfina, prirodnih supstanci koje organizam stvara za ublažavanje bola. Neki ljudi vole pikantan ukus ljute paprike ili čilija. Mnogi ih zbog lekovitosti preporučuju u svakodnevnoj ishrani. Kapsaicin deluje i kod spoljašne primene tako što ometa delovanje supstance P, prenosnik bola u koži. Toliko istraživanja je dokazalo korist od spoljašne primene kapsaicina da je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila proizvodnju i upotrebu krema za ublažavanje bola koje sadrže kapsaicin u lečenju artritisa i reumatizma.

KARANFILIĆ
Osušeni pupoljak cveta drveta iz porodice Mvrtaceae koristi se kao začin širom sveta. Čudesna svojstva karanfilića (Syzygium aromaticum) odavno su poznata lekarima, pa tako, recimo, zubari često preporučuju ulje karanfilića kao prvu pomoć kod zubobolje. Ne samo da ovaj biljni lek zaista deluje, već ga zvanično preporučuje i nemačka državna agencija za lekovito bilje, tzv. Komisija E. Ulje trebaprimeniti direktno na bolan zub i umasirati u desni. Karanfilić je stimulant, lokalni antiseptik i blagi anestetik.

VRBA
Kada je krajem 19. veka otkriveno da kora bele vrbe (Salix alba) sadrži salicin (sastojak aspirina), postalo je kristalno jasno zašto je još poznati grčki lekar Hipokrat za bolove preporučivao čaj od lišća bele vrbe! U stvari, većina biljaka sadrži određene, manje količine salicina ili srodnih salicilata. Pre samo sto godina aspirin se dobijao iz biljaka koje su bile bogatije tim jedinjenjima. Osim bele vrbe, tu su još suručica ili medunika (Filipendula ulmaria) i zelenčić (Chimaphila umbellata). Iako prirodna salicilna kiselina deluje nešto sporije od aspirina, ima isti učinak u smanjenju bolova kao i aspirin, ali bez negativnih posledica po zdravlje kao što su oštećenja želuca. Bela vrba ne deluje iritirajuće na želudac, pa se ipak preporučuje da osobe sa čirom na želucu i gastritisom koriste ovu biljku uz dozu opreza. Oprez se savetuje i svima koji su alergični na acetilsalicilnu kiselinu (aspirin, andol). Preporučuje se da se počne s blažim čajem od vrbe, pa da se doza pojačava. Može se uzeti i 5 kašičica praha od kore vrbe.

TAMJAN
Indijski tamjan (Boswellia serrata) ima dugu tradiciju kao sastojak koji ublažava bol, ali tek u prošloj deceniji naučna istraživanja uspela su da proglase ovu biljku protivupalnim sredstvom sa istom snagom kao i neki konvencionalni lekovi. Aktivne komponente tamjana su tamjanske kiseline koje imaju protivupalna, protivartritična i analgetička svojstva, pa su i klinička ispitivanja pokazala istu efikasnost kao i konvencionalni lekovi protiv bolova prouzrokovanih reumatoidnim artritisom. Aktivne materije koje sadrži tamjan deluju analgetski i smanjuju
stvaranje upalnih hemikalija (leukotriena). Uporedno ispitivanje na 175 pacijenata koji su patili od reumatoidnog artritisa pokazala je 97 posto poboljšanja kod bolova, oticanja zglobova i jutarnje ukočenosti (pacijenti su uzimali 450-750 mg ekstrakta tamjana tokom 3-4 nedelje). Rezultati su slični i kod osoba koje su uzimale konvencionalne lekove ali za razliku od njih, tamjan nije izazvao nikakve negativne nuspojave. Osim što se može uzimati oralno, koristi se u kremama.

ĐAVOUA KANDŽA
Iz južnoafričkih pustinja dolazi još jedna biljka poznata po svom delovanju na bolove izazvane artritisom – đavolja kandža (Harpagophytum procumbens). Istraživanja u Francuskoj pokazala su da je đavolja kandža efikasna isto kao i konvencionalni lekovi protiv artritisa, osteoartritisa i bolova kostiju i zglobova. Međutim, za razliku od antireumatika koji mogu da oštete hrskavicu i izazovu nadražaj creva i krvarenje, đavolja kandža štiti hrskavicu, podmazuje zglobove i takođe smanjuje bolove i povećava prokrvljenost zglobova. Koren ove biljke sadrž iridoidne glikozide koji imaju analgetičk i antiupalna svojstva, a podstiču uklanja nje toksina nagomilanih oko zglobova Đavolja kandža takođe dobro deluje n bolove u leđima. Istraživanja u Nemačkoj su pokazala da znatno smanjuje intenzite bola, ukočenost i slabost u mišićima kod osoba sa bolovima u donjem delu leđa. Redovnom primenom đavolje kandže potreba za lekovima protiv bolova s smanjuje.

KURKUMA
Kurkuma (Curcuma longa) sadrži poseban sastojak kurkumin, koji je moćno no sredstvo protiv bolova i reumatskih upala. Kurkuma može uspešno da Vratić ili povratić (Tanacetum parthenium) je još jedna biljka koju su protiv bolova i kao lek za upale i menstrualne bolove koristili stari Grci. Ova biljka nalik na kamilicu verovatno je najpoznatija po svom terapeutskom učinku na migrenu. Istraživanja sprovedena u Velikoj Britaniji sugerišu da vratić (ako se uzima svakodnevno u obliku kapsula) može da smanji učestalost napada kod bolesnika s dugoročnim migrenskim glavoboljama. Vratić se vekovima koristi i za artritis. Naime, veruje se da upravo ova biljka ometa proizvodnju prostaglandina. Reč je o sastojcima sličnim hormonima, koji uzrokuju bol i upalu. Upravo zbog svog protivupalnog delovanja vratić se koristi za lečenje oteklih zglobova kod reumatoidnog asrtritisa. Istraživanjima je otkriveno da protivupalna dejstva ove biljke imaju bolje delovanje čak i od nesteroidnih protivupalnih lekova. Vratić može da spreči rast ćelija raka.

BROMELAIN IZ ANANASA

Bromelain je jedan od enzima za varenje koji se nalazi u ananasu. Ima protivupalna svojstva i može da se koristi u obliku kreme kod reumatoidnog artritisa, povreda, istegnuća mišića i iščašenja zglobova. Pokazao se efikasnim i kod bolova uzrokovanih sinuzitisom kao i kod onih posle hirurških zahvata.

LOPUH (REPUH)
I ekstrakt biljke lopuh ili repuh (Petasites hvbridus) je moćan analgetik. Biljku treba dobro istucati ili samleti tako da pusti sok i staviti na bolna mesta kao obloge. U Nemačkoj se proizvode tablete od lopuha koje se koriste protiv bolova, kao zamena za druge, štetne tablete. Slabije delovanje ima čaj od lopuha 2 kašičice preliti sa 2,5 dl K. vruće vode, nakon 15 minuta procediti i piti 2-3 šolje čaja dnevno što toplije) – pomaže kod grčeva uzrokovanih žučnim kamencima.