Lekoviti kaktusBušmani su oduvek znali kako da neobičnom bodljikavom biljkom utole osećaj gladi tokom sušnih perioda, ali je nauka tek nedavno otkrila njen moćni molekul…

Milioni ljudi bore se danas na razne načine protiv najmasovnije bolesti savremenog sveta – gojaznosti. Lekari, nutricionisti, dijetetičari i velike farmaceutske kuće pokušavaju na sve načine da pomognu, a procenjuje se da se na razna sredstva za mršavljenje godišnje u svetu potroši više od 40 milijardi dolara. Nedavno se pojavila nova nada za njih, pustinjska biljka (Hoodia Gordonii), endemska vrsta kaktusa iz pustinje Kalahari u Južnoafričkoj Republici.
Hoodia je ugrožena, zaštićena vrsta i pod striktnom je kontrolom Ministarstva poljoprivrede Južne Afrike. Retka biljka čije su dejstvo odvajkada poznavali Bušmani iz plemena San, postala je najnovije i do sada najefikasnije sredstvo u borbi protiv prekomerne težine. Pre četiri godine u njoj je otkriven molekul P57, dosad jedina poznata i priznata prirodna supstanca koja suzbija apetit bez neželjenih i propratnih dejstava. Suština dejstva praha srži ovoga retkog kaktusa leži u moći kontrolisanja gladi.

Loveći i tražeći hranu, Bušmani jedu srž ove biljke koja utiče na smanjenje osećaja gladi i žeđi u dugim danima kada im je hrana često nedostupna. Tek se od 2004. godine počinje sa širim korišćenjem preparata ove biljke, a iste godine Svetska komisija za zaštitu ugroženih vrsta u Bang-koku proglasila je zaštićenom vrstom.

Raste, inače, na vrlo ograničenom prostoru, u malim količinama i njenu eksploataciju i izvoz kontroliše država. Zato su originalni preparati od čiste hudije veoma skupi i nije ih lako pronaći u prodavnicama. Maloprodajna cena autentičnog preparata za jednomesečnu dozu košta oko 250 dolara. Originalni preparat ima sertifikat o poreklu i zvaničnu izvoznu dozvolu (CITES sertifikat – Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune).