trnjinaUpotreba lekovite trnjine u ishrani datira iz najstarijih vremena, od kamenog doba do antičkih Grka i Rimljana. Danas se najviše ceni u zapadnoj Evropi, gde se od nje prave sokovi, džemovi, želei, vino,rakija, sirće i likeri, dok se u nekim zemljama koristi i u proizvodnji viskija. Francuzi je mariniraju, Rusi od nje prave mirisnu rakiju trenovku, a Englezi je dodaju u džin radi arome.

Kod nas se od plodova i cvetova trnjine prave razni sokovi, marmelade, kompoti i čajevi sa lekovitim dejstvom. Zbog obilja vitamina C, tanina, organskih kiselina i fruktoze, plod trnjine delotvoran je u slučaju problema sa varenjem – dijareje, grčeve i neredovne stolice.

Svež sok trnjine smiruje upalu želuca i izuzetno je delotvoran u borbi protiv žutice. Blagotvorne bobice trnjine smiruju zapaljenje sluzokože želuca i creva, obnavljaju crevnu floru, čiste pluća i jetru i rastvaraju sluz. Deci koja imaju probavnih problema fitoterapeuti naročito preporučuju pekmez od trnjina. Cvet ove biljke sadrži specifičan cijanogenetski glikozid, kao i fiavonoide, rutin i hiperosid. Zahvaljujući ovim specifičnim sastojcima, čaj od latica trnjine preporučuje se kao blago laksativno sredstvo i diuretik, za podsticanje znojenja i u slučaju težih upala. Koristi se kao provereno sredstvo za poboljšanje apetita i jačanje želuca, uklanja kožne osipe, pospešuje izlučivanje mokraće, a utiče i na razlaganje kamena u bubregu. Napitak od korena od davnina se koristi u terapiji groznice. U homeopatiji, trnjina se primenjuje u terapiji srčane insuficijencije i glavobolje na nervnoj bazi.

Čaj od trnjine za jačanje želuca
Ključalom vodom preliti dve kašičice svežih cvetova trnjine i zasladiti medom. Piti šolju mlakog čaja dva-tri puta dnevno.

Sok od trnjine za ublažavanje kašlja
U staklenu flašu sipati pedeset bobica trnjina i 250 g šećera, pa do vrha napuniti vodom. Flašu staviti u šerpu sa vodom, zagrevati do ključanja, pa isključiti i držati na ringli dok se šerpa i flaša ne ohlade. Ovako dobijen sok od trnjina poznat je u narodnoj medicini kao odlično sredstvo za lečenje kašlja i grčeva, a potpomaže i proces mršavljenja i pročišćavanja krvi.

Vino od trnjina
Oprati 2,5 kg zrelih trnjina, lagano ih izgnječiti, staviti u staklenu posudu, te preliti sa 2 l vrele vode. Da bi se dobio gust sirup, skuvati 1,5 kg šećera u 1 l vode i malo prohladiti. U posudu sa trnjinama staviti kvasac i 1/3 šećernog sirupa, promešati i dobro zatvoriti. Posle nedelju dana dodati još 1/3 sirupa, ostaviti nedelju dana dobro zatvoreno, pa dodati ostatak. Fermentacija je završena kada trnjine padnu na dno i prestane da se oslobađa ugljendioksid. Vino presuti u drugu posudu i ostaviti zatvoreno još nedelju dana. Nakon toga se podeli u flaše koje se zatvaraju čepom.

ULJE ZA TELO OD TRNJINE UBLAŽAVA STRES
Ekstrakt trnjine pronašao je svoje mesto i među sredstvima za negu kože. Ulje sa ovim ekstraktom upotrebljava se za masažu ili kao bazna supstanca u aromaterapiji. Kada se nanese na vlažnu kožu posle kupanja ili tuširanja, doprinosi psihofizičkom opuštanju.
NASTAVAK >>>Trnjina kao lek
 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *