beli borBlagotvorni četinar beli bor ima mnoga lekovita svojstva i od davnina se koristi u lečenju bronhitisa, kašlja, upale grla, kao i reumatizma…Latinski naziv: Pinus silvestris Narodni nazivi: beli bor, čam, lučevina.

Beli bor, jedan od najrasprostranjenijih četinara, ima koren koji duboko prodire u tlo i bogatu krošnju u obliku kišobrana. Sivozelene iglice spojene su u čuperke po dva zajedno, dok su cvetovi jednodomni: iz ženskih se oblikuju male šišarke koje u početku imaju crvenkastu, a kasnije smeđu boju i postaju drvenaste. Skoro svi delovi bora imaju
lekovita svojstva i koriste se u narodnoj medicini, a sakupljaju se u februaru, martu i aprilu.

Lekoviti sastojci
Iglice bora, kao i lišće drugih četinara, upotrebljavaju se neposredno posle branja, jer sušenjem gube vitamin C (posle godinu dana potpuno gube lekovita svojstva). Svi delovi ove biljke sadrže etarska ulja i smole, a kora u svom sastavu ima tanine, gorke materije i flavonska jedinjenja. Bor je bogat i pinitolom koji reguliše nivo šećera u krvi.

Lekovita svojstva
Iglice se koriste kao sredstvo za dezinfekciju, dok se od smole, skupljene iz zasečenih delova na stablu, prave kreme i melemi koji ublažavaju reumatske bolove. Preparat se nekoliko puta u toku dana nanosi na bolno mesto, a preporučuju se i kupke i mladih borovih pupolja (tek izniklih šišarki), ko se, inače, upotrebljavaju i u lečenju upale grla, kašlja, bronhitisa i katai ždrela. Ulje od borovih izdanaka utrljava se u kožu i podstiče cirkulaciju perifernih krvnih sudova ublažava upalu pluća i disajnih puteva, deluje umirujuće na sluzokožu respiratornog trakta i koristi se za inhalaciju i slučaju infekcija. Preparati od borovih iglica, pupoljaka i smole razlazu sluz u gornjim disajnim putevima i preporučuju se protiv kašlja, hroničnog bronhitisa i laringitisa jer poseduju antiseptičk dejstvo. Osim toga, imaj i diuretičko dejstvo, ublažavaju infekcije mokraćnih kanala i uništavaju gljivice. Katran dobijen suvom destilacijom raznih vrst bora upotrebljava se za lečenje kožnih bolesti.

BELI BOR LEKOVITOST-PREPARATI
Polipi i ciste na glasnim žicama
-Pomešati po supenu kašiku sitno iseckanog lista i cveta kičice, korena maslačka, rizoma slatke paprati, nadzemnog dela troskota, lista breze, lista i cveta kantariona, lista matičnjaka, lista i cveta hajdučke, cveta zove i iglica bora. Sve to preliti sa 1,6 l ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 90 minuta. Procediti i zasladiti medom i piti u toku dana.
-Pomešati po 2 supene kašike sitno iseckanog lista i cveta kantariona, cveta zove, šipurka, iglica bora i supenu kašiku bobica kleke. Sve to preliti sa 1,4 l ključale vode, pa ostaviti da odstoji poklopljeno 90 minuta. Procediti, zasladiti medom po želji i piti u toku dana umesto vode.

Za bronhitis
-Pomešati po supenu kašiku sitno iseckanog šipka, pupoljaka bora i lista i cveta plućnjaka, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno dva sata, procediti i piti u toku dana.
-Pomešati supenu kašiku sitno iseckanog lista bokvice i 2 supene kašike sitno iseckanih pupoljaka bora, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode. Mešavinu ostaviti da odstoji poklopljeno dva sata, procediti i po želji zasladiti
medom. Piti svaka dva sata po 1 dl čaja.

Beli bor za hronični bronhitis
-Dobro oprati 50 g borovih iglica, spustiti ih u 5 dl ključale vode i pustiti da ključa još 15 minuta. Ostaviti poklopljeno da odstoji 24 časa. Procediti tečnost kroz gazu, dodati 1 kg meda i mešati dok se ne dobije homogena masa. Jesti po supenu kašiku četiri puta dnevno nakon jela.

Kašalj sa sukrvicom
-Pomešati po supenu kašiku sitno iseckanog lista i cveta majčine dušice, lista i cveta hajdučice, lista bokvice i 2 supene kašike iglica bora, pa sve preliti sa 8 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata, procediti i po želji zasladiti medom. Piti svaki sat po 0,5 dl čaja.

Bronhijalna astma
-Pomešati supenu kašiku sitno iseckanih iglica bora i 2 supene kašike sitno iseckanog lista i cveta hajdučice, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata, procediti i piti po 1 dl čaja pre doručka, ručka i večere.

Rak pluća
-Pomešati 2 supene kašike sitno iseckanih iglica bora i po supenu kašiku lista i cveta broćike, plućnjaka, razgona, bagrema i vidovčice te ploda šipurka. Preliti sa 1,6 l ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno dva sata. Procediti i piti u toku dana.

Za dijabetes
-Pomešati po supenu kašiku sitno iseckanih borovih iglica, te lista crnog duda, borovnice, pelina i koprive, i lista i cveta kantariona, pa sve preliti sa 1,4 l ključale vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno dva sata, procediti i piti po 2 dl čaja tri puta dnevno pre i posle jela.