medunikaMedunika (Spiraea ulmaria) DRUGI NAZIVI: močvarnasu ručica, svinjurak, buditeljica, osinka..

OPIS BILJKE:Medunika je višegodišnja, grmolika, do 1,5 m visoka biljka s nezadebljalim i puzavim korenom. Stabljika je uglasta, u gornjem delu razgranata, s perasto sastavljenim i dlakavim listovima. Mali žućkastobeli cvetovi skupljeni su u sastavljene cvasti.Prijatno mirišu, slično kao gorki badem. Ukus korena je sluzav, pomalo oštar, nalik na ukus vanile.

STANIŠTE:Medunika raste na vlažnim livadama, medju vrbama i jovama, uz potoke i manje reke, na svetlim, prostranim šikarama, na zemljištu bogatom ili siromašnom krečnjakom.

VREME CVETANJA MEDUNIKE: od juna do avgusta.

MEDUNIKA LEKOVITI DEO BILJKE: Beru se cvetovi, zatim biljka u cvatu – tako što se odseče 30-40 cm od zemlje, da ubrano bilje ne bi imalo mnogo debelih i odrvenjenih stabljika – a u proleće i jesen sakuplja se i koren medunike. Cvetovi i biljka suše se u senci, dok se koren, pošto se temeljno očisti, naniže i suši obešen u senci na promajnom mestu.

LEKOVITO DELOVANJE: Medunika u cvetovima, korenu, a delom i u listovima sadrži eterično ulje sa jedinjenjima salicilne kiseline, koja čine ovu biljku vrlo pogodnom za lečenje gihta i reumatizma. Velika moć izlučivanja znoja tih salicilnih jedinjenja deluje na brzo izbacivanje svih otrovnih materija, pa je medunika vrlo korisna lekovita biljka za čišćenje krvi. .Čaj od medunike se preporučuje kod vodene bolesti, naročito kod potkožnog i trbušnog nakupljanja vode, kod bolesti bešike i bubrega, kao i protiv glista. Pošto velika količina salicila ne deluje samo protiv procesa truljenja i vrenja, nego i smanjuje povišenu temperaturu tela, medunika je kao lek veoma dobra kod oboljenja želuca i creva usled smetnji u varenju i kao lek za snižavanje povišene temperature. U narodnoj medicini medunika je oduvek hvaljena kao sredstvo koje izbacuje vodu, pa se upotrebljavala kad postoji ipalni nadražaj bubrega. Tu primenu je iše puta potvrdila i zvanična medicina.

Medunika je oduvek važila i kao prirodni lek protiv ujeda besnog psa – žvaće se više puta
dnevno, tokom 3 do 4 dana, sitno isečen svež koren. Kod vodenih otoka nogu i trbuha domaćih životinja daje se čaj od medunike. Kod hromosti teleta veoma je dobar čaj od medunike, bilo kao piće ili kao oblog.

RECEPTI:
Čaj od medunike: Priprema se kao oparak od 1 do 2 kašičice cvetova ili biljke u cvatu za 1 šolju, a pije se u gutljajima 2-3 šolje dnevno, nezasladjeno.

Čaj od medunike II: Sitno isečen suv ili svež koren stavlja se na 6 sati u hladnu vodu, zatim se jednom kratko prokuva, ostavi da stoji 1-2 minuta i procedi. Uzimaju se 1-2 kašičice korena za 1 šolju čaja, a piju se 2-3 šolje dnevno u gutljajima, nezaslađeno.

Sok od medunike: Sveže iscedjen sok iz čitave biljke medunike može da se upotrebi i tako što se dnevno uzima 1 kašika soka s malo vode, bez ikakvog dodatka.
Divlja kruška,Gastritis lečenje biljem,Suva usta lečenje,Oman biljka,Čajevi protiv promuklosti,Lincura čaj rakija ,Kukuruzna svila,Karanfil karanfilić,Šipak čaj,Vrtoglavica