gljiva kombuha

Lekovita gljiva kombuha pravo je čudo prirode a lekovitost koju ima napitak od nje je neverovatna-obnavlja krv,jača imunitet,usporava starenje,otklanja bore,sprečava nastanak ćelija raka…
gljiva kombuha
Preko 2.000 godina napitak od kombuhe važi za istinski eliksir dugovečnosti u Jugoistočnoj Aziji, Indiji, Japanu, Kini, Rusiji…
Reč je o gljivi sličnoj palačinki, koja pliva u čajnoj tečnosti, a zovu je i “božanska gljiva”, jer su, prema legendi, zahvaljujući njoj bogovi stekli besmrtnost. Kombuha prerađuje rastvor belog šećera i zelenog čaja stvarajući vrlo ukusan i zdrav eliksir, prepun visokovrednih biološki aktivnih materija. Ovaj napitak u poslednje vreme veoma je popularan i među holivudskim zvezdama.

Kombuha gljiva dejstvo
Kombuha ili čajna gljiva jedan je od najjačih imunostimulatora i izvora energije, a predstavlja simbiozu dve vrste organizama – gljiva (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja. Kvasci iz šećera stvaraju alkohol koji bakterije koriste kao izvor energije i pretvaraju ga u sirćetnu kiselinu. Pritom, konvertuju saharozu u glukozu i fruktozu i tako omogućavaju bakterijama da stvaraju glukonsku kiselinu koja štiti kvasce od konkurentnih mikro-organizama. Kombuha je sposobna da iz malog broja komponenata stvori obilje različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci – glukozu, fruktozu, vitamine Bl, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folnu kiselinu, lecitin, mlečnu, glukonsku i glukoronsku kiselinu, voćne kiseline (vinska, oksalna, limunska, sirćetna, malonska), enzime, 14 amino-kiselina, biogene amine i neke antibiotike.
Vitamin B1 (tiamin) iz kombuhe zajedno sa vitaminom B2 i B6 ublažava depresiju i slabljenje pamćenja, dok vitamin B2 (riboflavin) pomaže ćelijama da koriste kiseonik, a zajedno sa vitaminom A sprečava pojavu katarakte. Niacin proširuje krvne sudove, povećava dotok krvi do rana i ubrzava njihovo zarastanje, pomaže u održavanju zdravlja nervnog sistema. Pantotenska kiselina iz ove gljive smanjuje broj sedih vlasi, dok je piridoksin važan za održavanje snažnog imunološkog sistema jer potpomaže stvaranje belih krvnih zrnaca. Biotin (vitamin H) podstiče razlaganje masti, dok folna kiselina učestvuje u obnavljanju ćelija krvi. Vitamin C sprečava bolesti arterija i pomaže biosintezu kolagena, proteina koji je sastavni deo kostiju, kože i krvnih sudova. Mlečna kiselina reguliše ćelijsko disanje, sprečava stvaranje malignog tkiva i reguliše pH vrednost krvi. Napitak od ove dragocene gljive vezuje otrove u organizmu nastale u procesu metabolizma, ali i one koji se unose spolja. Usninska kiselina iz kombuhe ima antibiotska svojstva i smatra se da sprečava rast ćelija tumora. Prisustvo cisteina i metionina pomaže organizmu da se zaštiti od teških metala, kao što su olovo i aluminijum. Kombuhin čaj vraća mladost, „pegla” bore, potamnjuje kosu, jača imunitet i „odlaže” staračke bolesti.

Kako se pravi napitak-čaj od kombuhe
Čaj od kombuhe pravi se u većoj staklenoj, porculanskoj ili zemljanoj tegli (nipošto metalnoj ili plastičnoj!), a na 2 l prokuvane vode, po mogućnosti izvorske, dodaje se kašičica crnog ili zelenog čaja. Nakon petnaestak minuta tečnost se procedi, pa se u mlak čaj dodaje 100 g belog šečera i meša lagano dok se ne istopi, a kada se ohladi do sobne temperature, sipa se u posudu. Ukoliko se napitak od kombuhe priprema prvi put, gljivu je najbolje kupiti u prodavnici zdrave hrane. Pre nego što se stavi u čaj, treba je lagano oprati mlakom vodom. Otvor tegle prekriva se čistom lanenom ili pamučnom krpicom koja se pričvrščuje gumicama. Tkanina ne sme da bude predebela jer mora da obezbedi dobru cirkulaciju vazduha. Teglu držati u polumračnoj prostoriji (kombuhi ne prija direktna svetlost) i ne pomerati je od osam (za blago sladak ukus) do 12 dana (ukoliko se želi kiseliji napitak). Posle toga, kombuha se čistim rukama vadi iz tegle i pere mlakom vodom, nakon čega se vraća u čistu posudu, sipa se novi čaj i decilitar starog napitka. Treba znati da je talog na dnu posude nastao usled rasta kvasca koji stvara gas dajući napitku blago gaziran ukus. Čaj od kombuhe pije se tri ta dnevno: ujutru na prazan želudac, posle ručka i neposredno pre odlaska na spavanje. Tokom fermentacije, gljiva kombuha pliva po tečnosti ili tone na dno, a dešava se i da na površini čaja počinje da raste nova, deblja gljiva. Budući da je sastavljena od više slojeva, oni se mogu razdvojiti i koristiti za pravljenje novih doza napitka. Gljiva se može upotrebljavati sve dok ne postane prljavosmeđa, a tada se baca i zamenjuje novom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *