detelinaBiljka detelina je veoma rasprostranjena na našem području, poseduje izuzetna lekovita svojstva. Idealna je za ublažavanje probavnih tegoba, regeneriše obolelu jetru a podjednako ie dobra i kao “čistač” organizma…

Detelina spada u biljke koje se planski uzgajaju kao industrijska sirovina, ali je široko rasprostranjena i u prirodi. Može se naći na gotovo svakoj livadi, a cveta od juna do septembra kada je pravo vreme za njeno prikupljanje. U fitoterapiji se najviše koriste cvetovi ove biljke, koji se neposredno posle branja suše udaljeni od izvora svetlosti, na mestu sa dobrom cirkulacijom vazduha.

Lekoviost deteline
Čaj od cvetova deteline (ljubičastih ili belih, svejedno) koristi se za “čišćenje” krvi, a delotvoran je i u jačanju organizma. U slučaju bolesti želuca,upotrebljava se kao pomoćno lekovito sredstvo, jer podstiče rad digestivnog trakta i poboljšava apetit. U slučaju pojave zatvora i gasova, šolja nezaslađenog čaja posle obroka deluje preventivno i smanjuje intenzitet ovih tegoba. Listovi i stabljika deteline tradicionalno se koriste za pripremu posebnih preparata kojima se tretiraju izrasline na koži, kao što su akne, bradavice ili čirevi. Takođe, oblozi od deteline efikasna su prirodna prva pomoć u slučaju povrede ili posekotina na koži, a pomažu i bržem nestajanju modrica i otoka. Detelina ulazi u sastav posebnih
biljnih mešavina i sirupa, koji se koriste za lečenje sezonskih bolesti kao što su prehlada, kijavica sa temperaturom, dok čaj od suve biljke poseduje antibakterijska svojstva pa se preporučuje za ispiranje grla.

Recepti
Eliksir od deteline i meda
Ubrati još neprocvale cvetove deteline i 100 g ovih delova biljke staviti u litar proključale vode. Dosuti 200 grama meda, poklopiti i ostaviti da se kuva još 15 minita, uz mešanje. Ostaviti da se potpuno ohladi, potom procediti. Eliksir uzmati posle obroka, do 2 supene kašike, u slučaju problema sa varenjem.

Čaj od cvetova deteline
Kašiku suvih cvetova deteline preliti sa 250 ml ključale vode. Promešati, poklopiti i ostaviti da se ohladi. Procediti i piti čaj.

Protiv upale grla
Napraviti mešavinu od kašike deteline, kamilice i žalfije i 2 kašike ove smese preliti sa pola litra proključale vode. Pokriti i nakon što se prohladi, procediti. Čaj koristiti za grgljanje, u slučaju upale grla i problema sa glasnim žicama.

Lekoviti sirup
Iz sveže deteline u blenderu ili avanu iscediti sok i šolju ove tečnosti pomešati sa 2 šolje meda. Prokuvati na slaboj vatri 5 minuta i dodati sok od 2 limuna. Promešati i čuvati u frižideru. Sirup uzimati 3 puta dnevno, polako ga otapajući u ustima.

Lek za bubuljice od deteline
Šaku sveže deteline sitno iseckati i preliti šoljicom toplog čaja od kamilice. Ostaviti 15 minuta da se sastojci pomešaju, umočiti vatu i tretirati kožu zahvaćenu bubuljicama. Oprati kožu posle 15 minuta, a tretman ponavljati više puta dnevno.

Detelina za ra regeneraciju jetre
Pomešati u jednakim količinama kiselicu i detelinu i 2 kašike mešavine preliti sa pola litra vrele vode. Ostaviti 10 minuta, procediti, piti 2 šolje u toku dana u slučaju bolesti jetre i za regeneraciju organizma posle teških bolesti.