štaveljLekovita biljka štavelj jača imunitet, čisti disajne mokraćne puteve topi kamen u žučnoj kesi, leči anemiju, gingivitis, čir na želucu, opstipaciju i hemoroide a uz zateže kožu i regeneriše kosu…

Štavelj je višegodišnja zeljasta biljka dugih ovalnih listova i crveno-smeđih cvetova, koja dostiže visinu do jednog metra. Raste na rastresitom i vlažnom zemljištu, a cveta od kraja maja do sredine septembra. Najlekovitiji deo biljke jesu listovi koji se beru u proleće ili jesen i suše na tamnom i hladnom mestu, rašireni na platnu. Plodovi takođe sadrže korisne materije a suše se nanizani na konac.Štavelj obiluje vitaminom C a u svom sastavu ima i vitamine A i B, gvožđe, fosfor, kalijum, magnezijum, hlorofil, flavonoide i mnoge druge supstance korisne za zdravlje. Zbog sadržaja oksalnih kiselina i alkalnih soli, koje ako se u velikim dozama unesu u organizam, mogu da dovedu do trovanja, savetuje se oprez prilikom korišćenja ove biljke. Fitoterapeuti preporučuju da se konzumira pomalo, u kurama, dok deca mlađa od tri godine, trudnice i dojilje ne smeju da koriste štavelj bez dozvole lekara.

Imunološki sistem
Sirup od štavelja stimuliše rad oslabljenih organa i povećava otpornost organizma na infekcije. Korisno je svako jutro natašte, tokom dve nedelje, uzimati po jednu kašičicu tog napitka.

Respiratorni sistem
Štavelj podstiče izbacivanje sekrecije iz pluća i nosa, ublažava upalu sinusa i olakšava disanje. Savetuje se parenje lica čajem od ove biljke.

Urinarni trakt
Ova lekovita biljka poboljšava funkciju bubrega i pročišćava mokraćne puteve, pa brzo i efikasno sanira urinarne infekcije.

Žučna kesa
Smeša meda, propolisa i suvih listova štavelja reguliše lučenje žuči, topi kamen u žučnoj kesi i ublažava upalu žučnih kanala.

Želudac
Sveže isceđen sok od listova štavelja uklanja čir na želucu a tinktura pomaže u lečenju raka želuca.

Koža
Melem od belog voska, meda, AD kapi i štavelja čisti i sužava pore, otklanja kesice ispod očiju i blago zateže kožu lica i vrata.

Kosa
Stavelj oporavlja suve i oštećene vlasi, dajući im sjaj i mekoću. Jednom do dva puta nedeljno kosu isprai čajem od štavelja.

Anemija
Vino od štavelja povećav broj crvenih krvnih zrna i poboljšava krvnu sliku. U slučaju anemije, tri put dnevno uzimati po 10 kapi ovog lekovitog napitka.

Gingivitis
Zaleđen čaj od štavelja (u obliku kocki koje se stavljaju na obolela mest zaustavlja krvarenje desni te otklanja otok i crvenili zubnog mesa.

Gubitak apetita
Hladan čaj od štavelja podstiče lučenje pljuvačl želudačnog soka što otva apetit, pa ubrzo nakon upotrebe izaziva glad.

Zatvor
Čaj od štavelja zaslađen livadskim medom podstiče pražnjenje creva te u kratkom vremenskom roku reguliše probavu. Preporučljivo je pola sata pre glavnih obrok piti po 1 dl ovog napitka.

Hemoroidi
Mast od štavelja otklanja svrab, pečenje i crvenilo anusa, eliminiše hemoro i sprečava njihovo ponovo nastajanje.

Narodni nazivi:kiselica, kiseljak, ščav Latinski naziv: Rumex obtusifolis