ehinaceaCvetovi sa laticama purpurno crvene boje i debelom bobicom u sredini nisu predmet interesovanja samo baštovana.Biljka ehinacea je veoma cenjena i u medicini, pre svega zbog svojih efekata na jačanje imunološkog sistema.

Snažni lekoviti sastojci koje ova biljka poseduje imaju širok spektar dejstva protiv mnogih bolesti. Koristi se cela biljka, ili samo koren. Analize su dokazale njen sastav: preko brojnih aktivnih supstancija, eteričnih ulja, smole, fitosterina (biljni holesterol), minerala, flavonoida, kao i najvažnije supstancije ehinakozida i ehinacina. Ovaj mnogostruki koktel aktivnih supstancija zaslužan je za izuzetnu lekovitost ove biljke, koja je i naučno dokazana:
Laboratorijska ispitivanja su pokazala da se posle lečenja ehinaceom sposobnost ćelija za odbranu od različitih virusa povećava za celih 80%. Izazivači bolesti, među njima i opasni virusi gripa, naprosto nemaju šanse da prodiru dalje u ćelije ljudskog organizma, što znači da je onemogućeno i njihovo razmnožavanje.

Supstancija ehinakozis ima izuzetno efikasno dejstvo u borbi protiv bakterija, kao prirodni antibiotik, ali bez popratnih neželjenih dejstava, za razliku od preparata proizvedenih u farmaceutskoj industriji.
Ehinacea smanjuje intenzitet neželjenih propratnih pojava kod lečenja zračenjem, kada se radi o malignim oboljenjima.

Efekat koji sastojci ehinacee imaju na jačanje imunološkog sistema ne predstavlja prednost samo u pogledu sprečavanja raznih infekcija, već se uspešno koristi kao pomoćno lekovito sredstvo u hemoterapiji kod raznih oblika raka.

Kod gotovo svakog drugog pacijenta obolelog od zapaljenja organa u maloj karlici registrovano je značajno poboljšanje stanja već pet do deset dana nakon uzimanja ehinacee.

U studiji koja je vršena na 4.600 pacijenata sa oboljenjima kože kao što su ekcemi, aii i sa povredama i opekotinama, posle samo jedne nedelje terapije ehinaceom purpurea (crveni cvetovi), zabeleženo je značajno poboljšanje, sve do ozdravljenja kod 85% obolelih. Takođe je zaustavljeno razmnožavanje gljivica (npr. kandida albikans).

Lekovita ehinacea jača imunološki sistem organizma
U samolečenju je biljka sa crvenim cvetovima posebno povoljna za primenu kod smetnji i zdravstvenih problema koji su u vezi sa slabošću imunološkog sistema:ljudi koji su posebno skloni recidivu, odnosno ponovljenim infekcijama, posebno su izloženi opasnostima prehlada i gripa u jesenjim i prolećnim sezonama. Za njih se savetuje da dva puta godišnje koriste ehinaceu kao prevenciju od mogućih oboljenja jačanjem imunološkog sistema. Ehinaceu treba uzimati šest nedelja u kapima ili u obliku soka (oba oblika se mogu nabaviti u apotekama).

Zapaljenje vezivnog tkiva oka lečenje ehinaceom

Prokuvajte četvrt litre vode, ohladite je na temperaturu tela, stavite u vodu 20 kapi tinkture ehinacee, uronite u tečnost sterilnu gazu i dva puta dnevno stavljajte oblogu na oko u trajanju od 20 minuta.
Pažnja: U retkim slučajevima može da dođe do pojačane iritacije i lučenja suznih žlezda.U tom slučaju isperite oko čistom, prokuvanom vodom i odustanite od lečenja ehinaceom.

Ekcem lečene ehinaceom
Ti puta dnevno premazati obolelo mesto svežom tinkturom ehinacee (koristiti štapiće sa vatom).

Prehlada lečenje ehinaceom
Prvog dana uzeti svakog sata po 30 kapi ili 2 čajne kačišice tinkture. Drugog dana tinkturu uzimati na dva sata, a trećeg dana redukovati na tri puta dnevno, sve do prestanka simptoma.

Ehinacea za gljivice na prstima stopala
U tinkturu ehinacee umočite štapić sa vatom pa premažite mesta na kojima su se pojavile gljivice tri puta dnevno.

Polenska kijavica

Kijanje, suzenje očiju, crvenilo kapaka i nosa, svrab očiju i lica nastaju kao tipična alergijska reakcija na polen. Da bi se stanje stabilizovalo, potrebno je četiri do šest nedelja pre početka sezone oslobađanja polena iz biljaka piti svakodnevno po 20 kapi ili 1 čajnu kašičicu tinkture ehinacee.

Ehinacea za herpes
Mere treba preduzeti već kod prvog znaka kao što je bol na usni, svrab ili peckanje. Uronite štapić sa vatom u tinkturu ehinacee pa nekoliko puta dnevno (5-6 puta) premažite mesto na kome se pojavio herpes virus.

Posekotine, manje ranice, lakše opekotine

Na četvrt litre prokuvane vode ohlađene na temperaturu tela dodajte 4 kašičice tinkture ehinacee. U tečnost uronite parče sterilne gaze, malo ocedite, stavite na ranu i ostavite da stoji 20 minuta. Ponovite ovaj postupak dva do tri puta dnevno.

Zapaljenje zubnog mesa
U čašu tople vode stavite 30 kapi ehinacee pa posle pranja zuba ispirajte desni i usnu duplju najmanje 1 minut uzimajući nekoliko puta vodu u usta.

Ehinacea se u apotekama prodaje kao monopreparat u obliku tableta ili kombinovana sa dodatnim biljnim ekstraktima koji takođe deluju na jačanje imunološkog sistema.

Važno za primenu!
Kapi ili tinktura se ni po čemu ne razlikuju u pogledu dejstva, tako da je svejedno koja ćete od ova dva oblika izabrati. U kapima se nalazi i alokohol, što im produžava rok trajanja. Kapi i tinkturu držite na tamnom mestu, podalje od izvora toplote.
Trudnice mogu koristiti ovaj preparat tek posle razgovora sa lekarom. Kod dece između 4 i 14 godina uzima se pola doze navedene za odrasle. S obzirom na sadržinu alkohola, kapi se ne preporučuju deci i trudnicama. Sredstva na bazi ehinacee ne smeju se davati pacijentima kod kojih su neke sistemske bolesti u poodmakloj fazi (tuberkuloza, leukemija, multipla skleroza, AIDS, HIV infekcija i druga autoimuna oboljenja).