Biljka čestoslavica (Veronica officinalis) se preporučuje za mnoge zdravstvene probleme i to bez razloga, s obzirom da su lekovitu čestoslavicu izuzetno cenili od davnina.Smatrana je dobrim lekom za sve bolesti, a posebno za povrede.

Lekovita primena i delovanje čestoslavice:

Čaj od čestosavice leči ponajpje disajne organe.Jača grudi i oslabela pluća, smanjuje kašalj, upotrebljavamo ga za znojenje.Leči tuberkulozu i mokraćne organe, čisti bubrege, bešiku, jetru, slezinu i krv; na taj način jača organizam i smanjuje različite tegobe.

Čestoslavica pomaže kod smetnji u želucu, crevima i drugim organima za varenje. Kneipp ga preporučuje protiv gihta i reume. Efikasan je kod lečenja ekcema i drugih kožnih bolesti, posebno onih sa dosadnim svrabom, jer pročišćava krv što je osnovni uslov za otklanjanje svraba. Uopšteno, pomaže kod želudačnih tegoba, snižava holesterol u krvi, kod bolesti jetre i žučne kese. Kao kupka pomaže kod kožnih bolesti.

Čak i u slučajevima žutice, peska u mokraći, kostobolnih i reumatskih bolova u udovima znatno pomaže.

Čestoslavica pomaže kod želudačnih tegoba, bolesti jetre i žučne kese, a snižava i holesterol u krvi.

Ona jača memoriju i pomaže protiv vrtoglavice, deluje umirujuće. Otklanja i pojave “blokade memorije”.
cestoslavica
Lekovita primena:

Lekovita čestoslavica raste po celoj Evropi, ali je kod nas nema u većim količinama. Najviše ćemo je naći u svetlim šumama i šumarcima, po šumskim čistinama i proplancima, od nižih do viših gorskih predela.

Lekovita je cela cvatuća biljka, bez korena, pa ju pri skupljanju treba rezati, a ne čupati, kako bi se biljka obnavljala.

Suši se u hladu i na promaji.

Čestoslavica leči reumatska oboljenja i giht, visoki holesterol, čisti krvne sudove od naslaga usled visokog holesterola; leči katar creva i želuca, proliv, čir na želucu, plućne tegobe, jetru, pojačava protok žuči i rad bubrega; deluje protiv neuroze izazvane psihičkim poremećajima, pojačava pamćenje i otklanja vrtoglavicu; leči upaljene i teško zacjeljive rane te neke hronične kožne bolesti.

Iz starih bilinarskih knjiga i iz iskustva pučke medicine: u knjizi o bilju Hieronimus Bock se vrlo pohvalno izrazio o cestoslavice kao o lekovitoj biljci koja leči mnoge bolesti.

Narodni preparati od čestoslavice

Čaj – U četvrt litra vrele vode staviti punu kašičicu čestoslavice samo da se popari, a zatim pustiti da kratko odstoji. Procediti i piti dva do tri puta dnevno.

Tinktura – Pune šake sitno naseckane čestoslavice u cvetu potopiti u litar rakije čija je snaga 38 do 40 odsto alkohola. Mešavinu ostaviti na suncu ili blizu nekog drugog izvora toplote četiri nedelje uz povremeno mućkanje.

Nakon toga lek je spreman i može da se spolja utrljava kod reumatičara i obolelih od raznih drugih degenerativnih obolenja. Kapi tinkture se piju sa malo vode ili čaja i to po 15 kapi, tri puta na dan. Dobro upućeni tvrde da ovako uneta tinktura pročišćava krv i krvne sudove, dajući im novu elastičnost.

Za spravljanje lekovitih čajeva i tinktura koriste se svi delovi biljke osim korena. Ne treba je čupati već seći u vreme cvetanja, da bi se obnavljala. Suši se u hladu, na promaji.

Protiv glavobolje – Deset kašika sitno naseckane čestoslavice stavi se u flašu, prelije sa pola litre rakije i ostavi da odstoji tri nedelje. Dobijenom tinkturom mažu se bolna mesta na glavi, a posebno slepočnice.