Latinski naziv za čelebi granu je: solidago virga-aurea.

Ne tako često opisivana, malo poznata a izuzetnih svojstava, ova zlatna grana ili štap sv. Petra već i svojim izgledom (i narodnim nazivom) poziva na pažnju.

Anđeo lekovitih trava uvek stoji uz čelebi granu. Umirujuću moć biljke osetićemo prilikom nekog šoka kao neku ruku koja će nas pomilovati i odagnati tegobe. Već i sam izgled biljke i gledanje u nju utiče na naše smirenje kad smo u prirodi. Treba da budemo zahvalni što ovako dragocenu biljku imamo u svojoj blizini. Ovo su reči Marije Treben, Austrijanke, velikog poznavaoca lekovitog bilja.

Čelebi grana, zapravo njeni zlatnožuti cvetni grozdovi, lekovito deluju na razna crevna oboljenja, naročito na krvarenje iz creva.

celebi grana

Ipak, najveću slavu stekla je kao lek protiv bubrežnih oboljenja.

Cvet je izvrstan diuretik i preporučuje se protiv gnojne upale bubrežnog trakta, i to u kombinaciji sa belom ili žutom mrtvom koprivom i ivanjskim cvećem, u razmeri 1:1. Dnevno se uzimaju po 3 -4 šolje, a posle dve nedelje trebalo bi da nastupi ozdravljenje.

S tim u vezi je još jedno zanimljivo opažanje M. Treben:

Bubrezi reaguju i beleže sve duševne stresove koje čovek preživi, svaki emocionalni šok ostaje zapisan u njima, kao malo oštećenje. Čelebi grana je takva vrsta biljke koja utiče i na duševni segment organizma, ona treba da se uzima kad god doživimo nešto neprijatno ili smo lošeg raspoloženja.

Čaj od čelebi grane

Vrhom punu kašičicu čelebi grane prelijemo sa 1/4 litra vrele vode.