andjelika lekovita biljka(Archangelica officinalis) DRUGI NAZIVI: anđeoski koren, anđeosko drvo, siriš.

OPIS BILJKE: Andjelika je dvogodišnja, redje višegodišnja zeljasta biljka, koja ugine posle prvog cvetanja. Prve godine razvijaju se veliki, perasto sastavljeni prizemni listovi, a u zemlji snažan, krtolasto zadebljao rizom. Nakupivši dovoljno hrane, naredne godine iz rizoma izraste snažna, uspravna i oko 2 metra visoka razgranata stabljika. Stabljični listovi andjelike imaju pri osnovi vrećasto proširene rukavce. Na vrhu stabljike biljke i ogranaka, tokom jula i avgusta razvijaju se sitni, zelenkastobeli cvetovi, skupljeni u štitaste cvasti.

RASPROSTRANJENOST: Anđelika je biljka hladnijih i vlažnijih predela Evrope i Azije.
STANIŠTE I UZGOJ: Kod nas je nalazimo u brdskim predelima, na šumskim čistinama i vlažnim planinskim livadama, naročito uz izvorišta i potoke. Lako se gaji.
VREME CVETANJA jul – avgust.

LEKOVITI DEO BILJKE: Lekoviti su prvenstveno rizom i snažnije korenje. Cela biljka, uključujući i plodove, sadrži mirisna, eterična ulja vrlo lekovitih svojstava. Rizom s korenjem sakuplja se u proleće i jesen. Listovi i cvetovi beru se neposredno pre punog cvetanja. Plodovi se beru u novembru, kada su sasvim zreli i suvi.
LEKOVITO DELOVANJE: Vrlo je veliki spisak različitih bolesti kod kojih se sa uspehom primenjuje anđelika: čisti krv, uklanja krvne ugruške zbog teških udesa i drugih povreda, reguliše menstruaciju, jača srce, leči katar i podstiče osluzavanje unutrašnjih sluzokoža, jača otpornost organizma, deluje protiv želudačnih tegoba i napinjanja, protiv različitih otrova, pa i zmijskog ujeda, u smeši s majčinom dušicom leči bronhitis, kašalj i smanjuje suvišne količine sluzi u plućima, pomaže kod otežanog mokrenja, smiruje migrenu i nervnu napetost, otklanja vrtoglavicu povećavajući elastičnost krvnih sudova, grgljanjem čaja od andjelike pročišćava se usna šupljina i grlo i jača sluzokoža disajnih organa.
Anđeliku treba dobro poznavati, jer postoji mogućnost zamene s nekom štetnom biljkom. Posebno je opasna zamena s trubeljikom, koja je vrlo otrovna. Međutim, trubeljikin rizom je, za razliku od anđelikinog, razdeljen u niz komorica.
Naziv anđeoski koren dobila je u vreme kad je kuga harala Evropom, jer je mnoge ljude spasila od “crne smrti”.

ČAJ OD ANDJELIKE: pravi se od suve, ali još bolje od sveže cele biljke: 1 kašika anđelike prelije se 1 šoljom vrele vode i još malo prokuva. Pije se po jedna šolja dnevno, tokom tri nedelje, zatim se napravi pauza nedelju dana i po potrebi lečenje se ponavlja. Tim čajem se lece bolna menstruaci-ja, astma nervnog porekla, migrena, povraćanje, nadutost i opšti zamor.
200 g naseckane biljke stavi se u 5 1 hladne vode i ostavi preko noći. Ujutro se kuva 15-30 minuta i sipa u pripremljenu kadu za kupanje – voda mora biti od 33 do 38°C i u njoj se ostaje 10 minuta. Kupke ponavljati po potrebi. Odličan su lek protiv reume, jačaju organizam, naročito živce, pa se posebno preporučuju kod histerije i nervne napetosti.
Naseckana cela sveža biljka stavi se u flašu, prelije litrom crnog vina i ostavi na blagom suncu ili u toploj prostoriji 48 sati. Pije se dnevno po jedna mala čašica pre ručka. Lek za jačanje organizma, protiv nadimanja, za varenje.