bela radaKrasuljak ili bela rada efikasno ublažava stomačne tegobe, ali se veoma često koristi i u saniranju sportskih i povreda nastalih pri padovima. Najčešće se koristi kao oblog, napitak ili dodatak ishrani…

Krasuljak je dvogodišnja biljka koja se može naći uglavnom na travnjacima i livadama, ali se može uzgajati i u bašti gde cvetne drške ove biljke mogu dostići visinu i do petnaest centimetara. Raste u zapadnim, centralnim i severnim delovima Evrope, a u našim krajevima poznata je i pod sledećim nazivima: tratinčica, margaretica i bela rada.
Listovi su zeleni i jajastog oblika i podsećaju na kašičicu dugačku od dva do pet centimetara. Krasuljak u Americi uglavnom smatraju korovom, a njegova lekovita svojstva postala su šire poznata tek poslednjih desetak godina. Osim što se koristi kao lekovita biljka, tratinčica je i jedan od obaveznih sastojaka meda. Interesantna je činjenica da se njeni cvetići od jutra do večeri okreću prema suncu,a uvece spavaju” – sklapaju latice.

Najpogodniji period za sakupljanje je proleće, mada se listovi i cvetovi krasuljka mogu brati sve do jesenjih dana. Bela rada , čiji je latinski naziv Bellis perennis, koristi se kao sastojak u spravljanju homeopatskih lekova, u čijem sastavu pomaže pri lečenju glavobolja, vrtoglavice, nekih vrsta dijareje, grčeva i bolova u stomaku, problema sa bubrezima i bešikom, kožnih bolesti…

Nije zanemarljiva ni upotreba ove dragocene biljke u kozmetičkoj industriji, gde predstavlja jedan od važnijih sastojaka ulja i tonika namenjenih nezi kože. U obliku tonika krasuljak je naročito efikasan u borbi protiv akni i vidljivih kapilara, tako da je veoma bitan za umirivanje problematične kože. U obliku ulja koristi se isključivo za spoljašnju upotrebu, nalazi se u proizvodima za negu kože, a svoj tonizirajući efekat duguje dejstvu na krvne sudove. Služi za podizanje tonusa i zatezanje opuštenih grudi. Osim toga, često se bela rada koristi za saniranje povreda nastalih pri padovima, sportskih povreda zbog prekomernog istezanja i uvrtanja mišića. Efikasno sanira modrice u abdominalnom delu, krstima i pubičnoj regiji.
Pomaže i ublažavanje šoka unutrašnjih tkiva, kao što su, na primer, modrice posle operacija, posebno ako se u toj regiji oseća utrnulost i hladnoća. Upravo iz ovog razloga krasuljak se preporučuje za postoperativnu negu modrica nastalih estetskim operacijama.
Lekoviti delovi biljke su listići i cvet koji se koriste u obliku obloga i napitka, mada u skorije vreme imaju i sve veću primenu u ishrani.

Recepti
Oblozi
Za obloge se koriste sveže ubrani listovi i cvetovi tratinčice, koje je potrebno dobro oprati i ocediti. Posle ceđenja sve dobro usitniti nožem da bi se dobila masa koja podseća na kašu. Ovu masu stavljati na ranu ili čir, a delotvorna je i za smirivanje kožnih upala.

Napitak
Dve kašičice cvetića preliti sa 3 dl hladne vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji 8 sati. Procediti (ovo se može uraditi i pomoću obične cediljke za čaj) posle čega se može piti. Preporučljivo je da se napitak pije tokom čitavog dana u malim dozama (po jedan gutljaj).

Dodatak ishrani
Marinirani mladi pupoljci krasuljka koriste se u nekim delovima Dalmacije kao zamena za mirodjiju, dok se od mladih listova može praviti salata.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *