Jutarnje mučnine povraćanje i osečaj gađenja simptomi su trudnoće, ali mogu da budu i posledica poremećaja rada jetre, problema sa krvnim pritiskom ili anemijom. Napici od lekovitog bilja leče i ublažavaju ove neprijatne tegobe…

jutarnja mucninaJutarnja mučnina koja se javlja neposredno po buđenju,osećaj gađenja i izražena potreba za povraćanjem česti su problemi koji uglavnom “pogađaju” žene u drugom stanju. Osećaj jutarnje mučnine jeste jedan od najpouzdanijih znakova trudnoće, međutim, ova tegoba ukazuje i na nešto ozbiljnije, odnosno na bolest.

Uzrok jutarnje mučnine?

Osećaj mučnine koji se javlja u jutarnjim satima može da bude umeren ili intenzivan, a ponekad traje i do popodnevnih časova. U slučaju da je posledica trudnoće, ovaj problem javlja se početkom drugog meseca i traje narednih 60 do 90 dana. Kod većine trudnica uzrok je povećanje nivoa “hormona trudnoće” (HCG), zatim, nepravilna ishrana ili, kasnije, pomeranje organa za varenje kao posledica uvećavanja materice. Međutim, ukoliko se jutarnja mučnina javlja kod muškaraca i žena koje nisu u drugom stanju, brojan je spisak potencijalnih uzročnika i ona može da ukazuje na druge, ponekad i veoma teške bolesti.
Recimo, nizak sadržaj ugljenih hidrata u organizmu uzrokuje jutarnju mučninu, što znači da osobe koje ujutro pate ove tegobe treba da koriguju ishranu, odnosno da u njoj budu više zastuplje integralne žitarice i voće. Ukoliko gađenje i mučna uprkos svemu ne prolaze ovi problemi simptom su poremećaja u radu digestivnog trakta, posebno ukoliko je jutarnja mučnina praćena gorušicom ili stomačnim grčevima.Ove neprijatne tegobe ponekad ukazuju i na probleme u radu jetre ukoliko ovaj organ ne prerađuje šte materije iz organizma tokom noći, pa one ostju u krvotoku i ujutro provociraju povraćanje.Konačno, mučninu može da izazove i naglo ustajanje iz kreveta, a to ukazuje na problem sa krvnim pritiskom ili anemiju. Većina stanja koja izazivaju jutarnju mučninu zahtevaju terapiju i lečenje, pa se pregled kod specijaliste savetuje svim osobam koje učestalo osećaju zdravstvene probleme

Preventiva
Osećaj jutarnje mučne čak i tokom trudnoće može znatno da se smanji, a u nekim slučajevima i da se sa izbegne odgovarajućim preventivnim ponašanjem. Onima koji pate od jutarnje mučnine, a nemaju -fiziološke probleme niti oboljenja koja ih izazivaju, savetuje se da rasterete želudac tako što će jesti manje obroke u više navrata tokom dana, kao i da izbegavaju masnu, slanu i začinjenu hranu, posebno u večernjim satima. Pre spavanja treba popiti biljni čaj koji potpomaže varenje ili čašu mineralne vode.

Jedan od dobrih saveta za sve koji često pate od jutarnje mučnine glasi: kada se probudite, nekoliko minuta ostanite u krevetu i za to vreme pojedite komad čokolade, parče tosta ili integralni keks.

Šta ublažava jutarnju mučninu?

Ukoliko, i pored preventive, osoba i dalje oseća mučninu, neophodan je odlazak lekaru da se utvrdi njen izazivač i da se propiše odgovarajuća terapija. Fitoterapija nudi brojne recepte koji znatno
olakšavaju ovaj neprijatni osećaj. Preporučuju se čaj od nane i napici od đumbira koji su izuzetno efikasni za smanjenje muke i gađenja, ali vremenom gube efikasnost pa treba praviti pauzu u njihovom korišćenju. Čajevi od suvog lista maline i breskve tradicionalno su sredstvo za ublažavanje mučnine, posebno kod žena u drugom stanju, a pomažu i preparati na bazi bosiljka i koprive. Unos vitamina B kompleksa još je jedno pouzdano
sredstvo za eliminaciju, a posebno prevenciju, osećaja mučnine i preporučuje se konzumiranje napitaka bogatih ovim vitaminima. Zeleno povrće bogato vitaminom K savetuje se za prevenciju osećaja mučnine izazvanog prisustvom štetnih materija u telu jer reguliše rad jetre i pomaže bržem “čišćenju” organizma. Slične terapeutske efekte pokazuju i preparati od maslačka i šargarepe pa se savetuje njihovo kombinovanje.

Čaj od nane za mučninu
U litar ključale vode dodati 3 kašike suvog lista nane. Ostaviti 20 minuta, procediti, ohladiti i piti pre spavanja, kao i neposredno nakon buđenja.

Malina i breskva
Napraviti mešavinu od jednakih količina suvog lista maline i breskve. Isitniti ih u prah i u šolju ključale vode dodati kašiku ove smese. Posle pola sata procediti, piti u toku noći i neposredno nakon buđenja.

Nana i pivski kvasac
U litar i po pivskog kvasaca dodati prstohvat svežih listova nane, promešati
i ostaviti preko noći. Nekoliko puta u toku dana, a obavezno pre spavanja, popiti čašu pivskog kvasca radi unosa vitamina B kompleksa.

Kopriva
Kilogram svežeg lista koprive sitno iseckati i samleti u mašini za mlevenje mesa. Pažljivo prikupiti sok. Ukoliko je gust, razblažiti ga vodom. Piti sa limunom i medom pre odlaska na spavanje i ujutro.

Šargarepa
U blenderu samleti 100 grama brokolija, karfiola, kupusa, zelenih listova mladog luka i 200 grama izrendane šargarepe. Jesti 10 dana – odlično je za čišćenje organizma.

Maslačak
Nabrati listove mladog maslačka, dobro ih oprati,nakratko blanširati pa preliti kvalitetnim biljnim uljem i sitno iseckanim belim lukom. Jesti kao salatu, svaki dan, za regeneraciju jetre.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *