lavanda caj

lavanda cajLavanda je, još od starog veka, jedna od najomiljenijih lekovitih biljaka. Naziv joj je izveden iz latinske reči lavare = prati. Lavanda se u arapskoj medicini koristi kao ekspektorans i spazmolitik dok je evropska medicina smatra biljkom koja se koristi kod ozleda i crevnih parazita kod dece. U medicini se najčešće koriste vrste L. angustifolia i L. latifolia.

Osobine: gorka, suva, uglavnor rashlađuje.

Lekoviti sastojci: eterična ulja tanini, kumarini, flavonoidi, triterpenoic
Dejstvo: relaksans, spazmolitik. stimuliše cirkulaciju krvi, deluje tonizirujuće na nervni sistem, antibakterijsko sredstvo, analgetik, karminativ, holagoga, antiseptik.
Cvet lavande: Manje je efikasan od eteričnog ulja, koristi se kod nervne napetosti, glavobolje, kolika i lošeg varenja. Skuplja se krajem cvetanja, kada latice počnu da venu. Suši se u malim vezicama pokrivenim papirnom kesom u koju tokom sušenja otpadaju latice.
Eterično ulje lavande: Toje jedno od najomiljenijih aromatičnih ulja, koje se može koristiti za lečenje velikog broja oboljenja i koje je neizbežno za domaću apoteku.
Čaj od lavande: Koristiti kod nervne iscrpljenosti, uporne glavobolje ili tokom porođaja, kao i kod proliva i lošeg varenja. Odojčadi u slučaju kolike, nadraženosti i uznemirenosti, davati slab čaj (25% uobičajenog čaja).

Tinktura od lavande: Kod glavobolje i depresije koristiti maksimalno 5 ml dva puta dnevno. Ispiranje usta: Koristiti kod zadaha iz usta.

Eterično ulje
Krem: U slučaju ekcema dodati nekoliko kapi ulja u krem od kamilice.
Tonik za lice: Kod izgorelosti od sunca ili opekotina, staviti nekoliko kapi ulja u malo vode.
Mast za grudni koš: Kod napada astme ili bronhitisa 1 ml lavandinog ulja i 5 kapi ulja od kamilice staviti u 10 ml osnovnog ulja.
Ispiranje kose: Protiv vaši razblažiti 5-10 kapi ulja u vod protiv gnjida primeniti nekoliko kapi nerazblaženog ulja nanetog na gusti češalj.

Ulje za masažu: U 1 ml lavandinog ulja razblažiti u 25 ml osnovnog ulja i time masirati bolne mišiće. 10 kapi lavandinog ulja staviti u 2 ml osnovnog ulja i time u slučaju upornih glavobolja ili prvih znakova migrene masirati slepoočnice i vrat.
Ulje: Njime mažite mesta ujeda insekata pošto se izvade žaoke. 10 kapi ulja razblažiti u 2 ml osnovnog ulja i koristiti kod sunčanice ili kao preventivu od izgorelosti na suncu. (Napomena: ovo nije efikasni filter za sunčeve zrake).

Upozorenje
– U trudnoći izbegavati velike doze ove biljke, jer ona deluje kao uterotonik.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *