kupusom

Kupus (Brassica oleracea) je veoma lekovita biljka koja se na Zapadu gaji od 400. godine pre naše ere. Još u Diskoridovo vreme je korišćen kao lek za poboljšanje varenja, kao tonik za zglobove, za kožna oboljenja i smanjivanje visoke temperature. Rimljani, poznati kao gurmani, jeli su kupus da se ne bi napili. U narodnoj medicini se kupus koristio za lečenje mnogih bolesti. Postepeno su se iz njega razvle sve danas poznate sorte kupusa i kelja. Dobio je naziv “Lek siromašnih”.
kupusom
Osobine: slatkast, slan, hladan, suši.
Lekoviti sastojci: mineralne materije, vitamini A, B,, B2, C, amino kiseline, masti.

Dejstvo: antiinflamatorno, antibakterijsko, antireumatsko, izaziva zaceljivanje tkiva time što podstiče rast ćelija, smanjuje preteranu prokrvljenost jetre.

List
Osvežava: Stavlja se direktno na artritični ili uganuli zglob, grizlice potkolenice i na rane. Prvo treba iseći centralni koren lista, a list blago istucati da omekša, zatim ga staviti na obolelo mesto i pričvrstiti zavojem. Kod mastitisa i popucalih dojki pripremljene listove stavite u korpice brushaltera.

Čaj: Kod kolitisa, 60 g listova preliti sa 500 ml kipuće vode i kuvati oko 1 sat. Tako dobijeni čaj piti u dozama koje odgovaraju jednoj vinskoj čaši.
Tonik za lice: Za lečenje akni izmiksovati 250 g svežih listova sa 250 ml destilata od hamamelis virginiana, procediti i dodati 2 kapi limunovog ulja. Primenjivati ujutru i uveče.

Sok: Koristi se za le-čenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Sirup: Za kašalj, astmu i bronhitis koristiti sirup pripremljen od čaja u dozama od po 10 ml.

List: Za spoljašnju upotrebu list se može primeniti na rane, čireve, upale, artritične zglobove i kožna oboljenja, naročito na akne. Za unutrašnju upotrebu se u narodnoj medicini koristi skoro za sva oboljenja, uključujući i tegobe sa disanjem i varenjem, migrene, neizbacivanje tečnosti i bolove. Savremena klinička ispitivanja su potvrdila da je delotvoran kod lečenja čira na želucu.
Kupus vitamini minerali kalorije                   kupus dijeta

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *