Koprivnjača lečenje biljemKoprivnjača (urtikarija)
Koprivnjača je svrab na koži koji podseća na posledice žarenja koprive, po tome je i dobila ime. Različiti su uzroci koprivnjače, a mogu je izazvati i neke namirnice kao: jagode, hleb, kobasice, ribe, rakovi i školjke, jaja, razne vrste mesa, mleka i dr.

Jednolična ishrana i često korišćenje slatkiša, konzervirane hrane sa aditivima (veštačke boje, arome i konzervansi) i masnoće životinjskog porekla mogu biti uzročnici pojave koprivnjače. Pošto kalcijum stišava koprivnjaču treba jesti više hrane bogate u kalcijumu: sirevi, jogurt, sardine, hleb, kikiriki, kupus.

Lečenje koprivnjače biljem
Mešavinu od po 5 kašika naribanog rena i rotkve preliti litrom jake komovice, flašu dobro zatvoriti i držati na toplom 15-20 dana,uz povremeno mućkanje. Nakon ceđenja natopiti vatu ili gazu i više puta u toku dana kvasiti crvene pečate koprivnjače na koži.

Kupanje i umivanje u uvarku ljubičice, dan i noć, puno pomaže u ubla-žavanju koprivnjače: 15-20 g kuvati u pola litra vode i sa tom tečnošću se umivati ili sipati u kadu sa toplom vodom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *