Za koprivu se često misli da je nezgodna biljka zbog toga što pecka. I pored toga, kopriva je izuzetno zdrava, pa se isplati pažljivo branje, kako bi se od nje pravila ukusna jela.
kopriva lek caj
Najbolja kopriva za ishranu je ova prolećna, dok je mlada i dok su njeni mladi listovi još čisti, jer ih
brzo nasele sitni insektu .Kopriva ima lošu reputaciju među baštovanima zato što pecka i što spada u invazivne biljke. Ali, ona je i zdrava, pa se može jesti sveža, dok je mlada. Takođe, kao magnet privlači sav koristan životinjski svet “iz divljine” i odlična je dopuna kompostu.

Kopriva koja se često koristi, Urtica dioica, višegodišnja je puzavica, puna gvožđa, kalcijuma i magnezijuma. Takođe ima dosta sumpora, zbog čega je dobra za dohranjivanje biljaka i kao sastojak komposta. Prema tome, ako ste dosad očajavali zbog koprive u vašem vrtu i pokušavali da je istrebite, od danas pokušajte da je iskoristite na najbolji mogući način – to će vam svakako biti manji stres i mnogo veće zadovoljstvo. Ona je prava riznica vitamina, minerala i blagotvorno deluje kako na ljudsko zdravlje tako i na zdravlje životinja i biljaka

Prolećno pročišćavanje organizma
Kopriva se može koristiti na isti način kao spanać – u stvari, skoro svaki recept koji sadrži spanać može da koristi koprivu kao alternativu. Za jednostavno jelo, najbolja je kopriva kuvana oko 5 minuta. To čuva hranljivost koprive i sprečava je da se ne prekuva. Na kratko kuvanu koprivu možete dodati poširano jaje i svež mleveni biber.

Odličan čaj od koprive
Osim što je veoma ukusan, čaj od koprive sprečava razne bolesti kao što su: ekcemi, astma, polenska kijavica i bolovi u mišićima. Veoma jednostavno se pravi.
Stavite nekoliko svežih listova u kipuću vodu. Koprivu bi trebalo izvaditi kad voda blago pozeleni, kako čaj ne bi postao gorak. Čaju možete dodati sveže nasečen limun i malo šećera ili meda, ali najbolje je da ga pijete bez šećera

Mamac za leptire
Kopriva je preduslov za preživljavanje leptira, zato što je ona osnovni izvor hrane za mnoge gusenice. Bez koprive, gusenice bi išle u potragu za alternativnim izvorima hrane i tako oštetile neke druge biljke. Prema tome,kopriva pomaže leptirima da prežive, a istovremeno odvraća pažnju gusenica od drugih biljaka.

Stari recept
Boza od koprive
Ukusan napitak-Da biste napravili odličan i ukusan napitak od koprive, treba vam malo koprive, šećera, vode, kukurznog basna, kvasca i tartar krema. Pravi se slično kao boza, s tim što se na kraju doda
tartar krem po ukusu, ali nije obavezno. Ovaj sok veoma je osvežavajući i lekovit.
POTREBNO JE:
-50 G VRHOVA MLADE KOPRIVE
-500 G ŠEĆERA
-150 G KUKURUZNOG BRAŠNA
-50 G KVASCA
-5 LIMUNOVA
-2 KAŠIČICE TARTAR KREMA.
PRIPREMA:
Sipati 5 l vode u lonac i kad provri dodati razmućeno kukuruzno brašno i kuvati 60 minuta. Pri kraju (5 minuta) dodati koprivu i šećer. Ostaviti na kraju šporeta da se hladi. U mlaku smesu staviti izmrvljen kvasac i ostaviti da prenoći. Sutradan procediti i dodati proceđeni sok od 5 limunova. Po želji možete dodati tatar krem nije obavezno. Služiti rashlađen.

Tečna hrana za biljke
Pomešajte koprivu sa vodom, kako biste dobili đubrivo bogato azotom koje će veoma prijati vašim biljkama.
A. Nasecite ili izgnječite koprivu na sitne komade i natrpajte što više možete u veliku kofu.
B. Preko stavite cigle ili kamenje, kako kopriva ne bi isplivala na površinu kada je prelijete vodom.
C. Dodajte vodu u kofu tako da kopriva bude sasvim pokrivena i ostavite tako tri do četiri nedelje. Stvoriće se jak miris, pa je najbolje da je ne držite suviše blizu kuće.
D. Razredite ovu tečnost kako biste dobili tečno đubrivo za biljke, za direktnu primenu. Upotrebite jedan deo koncentrata na 10 delova vode.

Zamka za biljne vaši
Dolaskom proleća dolazi i do pojave brojnih biljnih vaši iako uništavaju biljke, one su i značajan izvor hrane za mnoge korisne insekte i ptice.
Srećom, vaši vole koprivu, što ima višestruku korist u vrtu – znači da koprivu možete koristiti kao “žrtvenu biljku” i time sačuvati neke druge, vrednije, a ptice i insekti će takođe dobiti svoj deo.

bubamare vole koprivu
Kopriva je destinacija broj jedan za buba mare sa jajima za polaganje. Ova jaja se pretvaraju u larve, koje su među najvećim prijateljima baštovana. One su surovi predatori po pitanju štetočina, uključujući i vaši, moljce crnog pauka i belu mušicu. Imajući to u vidu, dobro je da sačuvate deo zemlje na kome će rasti kopriva. To će podstaći buba mare da polažu jaja, a vi nećete zažaliti kada vojska larvi krene na posao!

Kopriva raste sam na kvalitetnoj zemlji
Verovali ili ne, kopriva je prilično izbirljiva po pitanju mesta za rast – u stvari, potrebna joj je zemlja bogata fosfatima i azotom da zaista uspe. Koristite komad zemlje sa zdravom koprivom kao znak dobrog tla i gajite duž njega biljke koje uspevaju u sličnim uslovima. Ako počnete da gajite koprivu, a ona ne uspe, znači da vaša zemlja nije kvalitetna. Na kraju svake sezone izvadite koprivu zajedno sa korenom, kako se njeno širenje ne bi otelo kontroli.

Odličan sastojak djubriva
Iščupkana kopriva predstavlja koristan dodatak gomili komposta zato što deluje kao prirodni aktivator i ubrzava proces raspadanja. Za najbolje rezultate, proverite da li je kopriva potpuno pomešana sa raznim drugim materijalima – suvim, vlažnim, mekanim i drvenim -zato što i ona sama može da postane sluzava. Osim ako vaša gomila nije vrela, nemojte dodavati koren koprive, već samo lišće – inače vam se moze desiti da se u vašoj gomili komposta stvore nove biljke.

Prolećna kopriva je lekovita. Naši preci su je nekada koristili naročito za ishranu pilića, ćurića, pačića… Koristila se i kao preventiva u ishrani starije živine. Obično se mešala sitno iseckana sa mlevenim kukuruzom ili pekrupom za mlade piliće. Kopriva se pre seckanja furila, a za one starije koristila se sveže seckana mlada kopriva; malo se kvasila, da bi se kukuruzno brašno zalepilo za koprivu.

Supa od koprive
Za osnovnu supu će vam trebati oko 200 g svežeg lišća koprive (stavite gumene rukavice pre branja). Dodajte 450 g krompira (oljuštenog i nasečenog na kockice), malo pavlake i oko litar supe. Kuvajte krompir dok ne omekša, a koprivu samo poparite. Procedite krompir i dodajte koprivu i supu. Pustite da provri, umutite blenderom i dodajte pavlake po želji. Ovaj recept je veoma fleksibilan i možete ga praviti na svoj način.
JOŠ RECEPATA SA KOPRIVOM