kopriva

Kopriva, žara-urtica dioica—Žari, pali i leči—
kopriva
Kopriva je najpoznatiji narodni lek, prirodno zaštitno sredstvo i zdrava hrana. U lečenju malokrvnosti, rahitisa, tuberkuloze i limfnih žljezda, onaje najefikasnija biljka.
U proleće od mladih listova koprive pripremaju se razna jela, slično spanaću, koja se naročito preporučuju malokrvnim osobama. Radi boljeg ukusa meša se sa spanaćem ili poljskim zeljem. Ako se listovi samo opare služi kao vitaminska salata ili dodatak salatama. Kao sitno iseckana može se dodavati supama i čorbama. Prokuvana mlada kopriva, sa nešto luka i ulja, umesto spanaća, izvrsna je uz pire-krompir i pečenje, a uz to je zdrava i lekovita.

Kopriva sadrži puno biološki vrednih i lekovitih sastojaka kao: saponozide, biogene amine, hlorofil, karotin, flavonoide, vitamine A, C, K i D, kao i kalcijum, gvožđe, kalijum i fosfor.

Lekovita svojstva koprive. — Kopriva služi za jačanje i protiv malokrvnosti; za bolji rad jetre i popravljanje krvne slike; kod lečenja bubrežnih i žučnih smetnji; protiv grčeva i čira na želucu; kod otežanog varenja; protiv proliva, reume, kamena u bešici i protiv noćnog mokre-nja kod dece.

Receptura čaj i preparati od koprive
Čaj od koprive: 50 g isitnjenog lišća kuva se 15 minuta u litru vode, ostavi preko noći i sutradan pije umesto vode kao sredstvo za jačanje, protiv anemije, kamena u bešici, vodene bolesti, kod bolesti jetre i žuči, grčeva i čira na želucu.

Sok od koprive: kilogram svežeg mladog dobro opranog lišća samelje se i iscedi sok. Pije se sa medom 3-4 kašike dnevno za lečenje bolesti, koje se leče i čajem od koprive. Sok služi i za grgoljenje i ispiranje usta, upaljenih desni i angine.

Sirup od koprive: litar sveže isceđenog soka koprive prokuva se i procedi da postane skoro bistar i pomeša se sa 2 kg meda ili 1,5 kg šećera i kuva 15 minuta. Uzima se po kašika, 3-4 puta na dan.

Rakija sa koprivom: dve pregršti svežeg lišća koprive stavi se u litar rakije i ostavi na toplom oko 6 nedelja. Pije se po čašica ujutro natašte i uveče posle večere i to kada se oseća gorušica i bolovi u želucu. Ova rakija sa koprivom služi i za ispiranje gnojnih rana i čireva i za trljanje temena protiv peruti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *