KONOPLJUŠAKod prvobitnih stanovnika Amerike je purpurna konopljuša (E. purpureum) bila veoma omiljena; narod ju je nazivao biljkom Džoa Paja, po imenu lekara poreklom iz Nove Engleske, koji ju je koristio za lečenje tifusa. Vrsta konopljuše E. perfoliatum se davala za “konopljušinu groznicu”, danas se često daje za grip. Srodna vrsta E. carmabinum je doživela renesansu kada je u njoj pronađen imunostimulativni sastojak koji povećava otpornost organizma na virusne infekcije.

Osobine: gorka, ljuta, isušuje; hladna ili ledena (zavisno od vrste).

Lekoviti sastojci konopljuše: tanini, amara, flavonoidi, seskviterpenski laktoni.

Dejstvo:
E. cannabinum: antipiretik, diuretik, laksativ, tonik, ekspektorans, dijaforetik, antireumatik, imunostimulans.
E. purpureum: diuretik, antireumatik, podstiče menstruaciju.

NADZEMNI DELOVI

Smatra se lekom za prpehlade praćene temperaturom, a koristi se i spolja za gnojne čireve. U poslednj vreme su istraživanja pokazala da sadrži eupatorrbpikrir? za koji se sm tra da ima anti kancerogeno dejstvo. Skuplja se tokom cvetanja, u jesen.

NADZEMNI DELOVI
Čaj: Piti kod reumatskih bo-lova i artritisa. Jači čaj ima laksativno dejstvo kod stagnacije jetre i nekih vrsta zatvora.
Tinktura:Kod prehlada

praćenih visokom temperatu-rom i gripa preporučuje se uzimanje 5 kapi. Dodaje se i mešavinama za lečenje katara, zajedno sa cvetovima zove.

KOREN (E. purpureum)

Ekstrakt: Koristi se kod menstrualnih bolova ili se pije u malim gutljajima tokom porođaja. Pročišćava i mokraćne puteve kod hroničnih infekcija.
Tinktura: Kod uroloških poremećaja (cistitis, kamen) ili sekreta izazvanih infekcijom, koristiti 2-3 ml tri puta dnevno. Kod tegoba sa prostatom primenjivati zajedno sa biljkom mrtva kopriva.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *