kleka

Kleka je dugo povezivana sa ritualnim pročišćenjem i paljena je u hramovima kao sastavni deo redovnih obreda pročišćenja. Nekoliko recepata je sačuvano i na egipatskim papirusima koji potiču iz 1550. godine pre nove ere. U srednjoevropskoj narodnoj medicini se ulje dobijeno od plodova kleke smatralo univerzalnim lekom protiv tifusa, kolere, dizenterije, pantljičare i drugih oboljenja vezanih za siromaštvo.
kleka
Korišćeni delovi Plod: Zrele tamnoplave bobice se koriste pre svega kod infekcija mokraćnog trakta i prepisuju se za otklanjanje kiselih otpadnih materija iz organizma kod kostobolje i artritisa. Smiruje koliku i nadimanje, stimuliše varenje i izaziva kontrakcije materice prilikom porođaja. Treba ih brati kada im se zelena boja promeni u purpurnoplavu – ovaj proces može trajati i dve godine.

Eterično ulje od kleke: Dobija se parnom destilacijom zrelih plodova i kao sredstvo za spoljašnju upotrebu naročito se koristi za bolove kod artritisa i mišića. Kao sredstvo za unutrašnju upotrebu, poboljšava filtriranje otpadnih materija u bubrezima i efikasno deluje na mnoge bakterije.

Smolno ulje: Dobija se suvom destilacijom jezgrenog drveta raznih vrsta drveta kleke (negde se naziva i ulje od katrana kleke). Sadrži fenol i ima blago dezinfekciono dejstvo. Koristi se za spoljašnju upotrebu, ne iritira i primenjuje se naročito kod hroničnih oboljenja kože, kao što su ekcem koji se ljušti i psorijaza.

Plod kleke

Čaj od kleke: Kod mučnine u želucu, prehlade ili menstrualnih bolova srkutati slab čaj (15 bobica na 500 ml vode).
Tinktura od kleke: Kod infekcije mokraćnog trakta, kao što je cistitis, ili kao stimulans za varenje koristiti 2 ml tri puta dnevno.

Eterično ulje

Tonik za lice: Za masnu kožu i akne 5 kapi ulja staviti u 50 ml jednakih delova ružine vodice i hamamela virdžinijskog.

Mast za grudni koš
: Kod upornog kašlja masirati grudni kioš mešavinom pripremljenom tako što ste 10 kapi klekinog ulja razredili u 10 kapi ulja od timijana i 20 ml bademovog ulja.

Ulje: Kod artritisa, kostobolje ili bolova u mišićima staviti 5 kapi u kupku.
Ulje za masažu: Artritične zglobove mazati uljem pripremljenim od 10 kapi ulja kleke razređenih u 5 ml badeovog ulja.

Upozorenja Ne koristiti u trudnoći, jer je kleka uterotonik; sme se koristiti samo tokom porođaja.

Kod dugotrajnog korišćenja, kleka može da iritira bubrege i zato je za unutrašnju upotrebu ne treba neprekidno koristiti duž od 6 nedelja, ako su vam bubrezi oboleli, ne koristite je uopšte.

Smolino ulje
Mast: 10 kapi staviti u 20 ml rastopljene 14 masne osnove, pustiti da se ohladi i nanositi na mesta pogođena hroničnim ekcemom koji se ljušti ili psorijazom.

Ispiranje kose: Kod psorijaze na koži glave, 10 kapi ulja staviti u 500 ml vrele vode i dobro promešati. Naneti na kožu glave, ostaviti da deluje 15 minuta i zatim isprati.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *