kim lekovitost

kim lekovitostAromatični miris i pomalo ljutkast ukus osobine su po kojima se prepoznaje začin kim. Osim toga, on je dobar diuretik, a mnogi ga smatraju idealnom zamenom za lekove koji regulišu varenje jer je odličan za stomak i bolju probavu…

Biljka kim (Carum carvi) pominje se još u Bibliji. Evropljani, od srednjeg veka do danas, neguju tradiciju gajenja i upotrebe kima. Na plodovima ove biljke nalazi se nekoliko “rebara”, a između njih su kanalići ispunjeni eteričnim uljem i to u velikom procentu, od 3 do 7%. Deluje kao diuretik i karminativ (sprečava nadimanje i gasove), reguliše
menstrualni ciklus, pojačava izlučivanje mleka tokom dojenja,
a ne sme se zaobići ni njegovo često koriščenje u pekarskoj i poslastičarskoj proizvodnji.

Kako uzgajati kim?
Kim uspeva u različitim ekološkim uslovima, od ravničarskih do brdskih oblasti, na skoro svim tipovima zemljišta, ali najbolje na plodnom, humusom bogatom zemljištu. Dobro podnosi niske temperature, a traži otvorena i sunčana mesta. Kim je dvogodišnja biljka koja zahteva plodored, odnosno nakon jednog životnog ciklusa (“od semena do semena”) trebalo bi pronaći novo mesto za uzgajanje, a na prvo mesto može da se vrati tek nakon četiri godine.

Svako uzgajanje započinje pripremom zemljišta, jesenja duboka obrada na 25 do 40 cm i prolećna predsetvena priprema. U martu direkno posejte seme na odabrano mesto, na dubinu od 1 -2 cm, a razmak između redova treba da bude 40 cm. S obzirom na to daje dvogodišnja biljka, u prvoj godini razviće se samo lisna rozeta. U međuvremenu se mlade biljke neguju okopavanjem, zalivanjem, prihranjivanjem. Najbolje je ručno čupanje korova i što manje koriščenje pesticida. Druga godina je generativna faza i cvetanje nastupa u maju, a sazrevanje plodova u junu. U vreme zrenja plodovi se lako osipaju i nije preporučljivo ulaziti u usev i tada sve pozitivne mere nege mogu samo da naškode.

Veliki nedostatak kima ogleda se u njegovoj prijemčivosti raznim patogenima koji izazivaju pepelnicu, rđu, pegavost stabla, belu trulež.
Ako primetite da bolest uzima maha, primenite zaštitno sredstvo “benomil”. Plodovi sazrevaju neravnomerno i teško je odrediti pravi momenat za berbu, koji je uglavnom krajem juna. Nakon berbe rašire se u tankom sloju i suše na promaji. Osušeni plodovi čuvaju se u papirnim vrećama, na tamnom mestu, a karakteriše ih svojstven aromatični miris i pomalo ljutkast ukus. Kim se može kombinovati sa kamilicom, korijanderom, anisom, komoračem, metvicom i koprom u čajevima protiv probavnih smetnji.

Čaj od kima za nadutost i bolju probavu

1,5 g izmrvljenih plodova svežeg kima staviti u šolju i preliti vrelom vodom, a zatim ostaviti da odstoji. Piti po jednu šoljicu ovog čaja 2-3 puta dnevno ako imate probavnih smetnji ili se nadimate.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *