kantarion

kantarionBiljka kantarion i njeno eterično ulje imaju dugu istoriju korišćenja u alternativnoj medicini i od strane lekara širom sveta.

Besprekorna upotreba ove biljke datira još od Grčke, gde su čuveni grčki lekari poput Hipokrata, Teofrasta, Dioskura i Galena koristili kantarion za lečenje brojnih bolesti, uključujući i oštećenje nerva, nervnog sistema i za zarastanje rana.

Američki starosedeoci su koristili biljku kantarion kao prirodni antiseptik (sredstvo za dezinfekciju), kao i kod lečenja bola, upale, problema sa kičmom i drugih zdravstvenih tegoba, usled njenog oporog i anti-upalnog dejstva. Ova biljka se takođe koristila i kao poznati lek koji indukuje pobačaj. Kantarion se takođe u Americi, u vidu ulja, razvodnjen, u kapsulama i prahu, kao i u obliku alkoholnog ekstrakta iz biljke, koristi i kao bitan dijetetski dodatak.

Američki lekari su tokom XIX veka kantarion prepisivali za lečenje blažih oblika depresije i neurotičnih stanja. Za ovu biljku se takođe verovalo da odbija zle duhove i donosi blagoslov Svetog Jovana Krstitelja za narednu godinu. Istraživanja su pokazala da su lekovita svojstva kantariona krucijalna u lečenju depresije i dokazano je da ima manje neželjenih efekata od mnogih drugih antidepresiva koji se izdaju bez recepta.

Poznato i kao “omiljena biljka travara već dugo vremena”, za eterično ulje kantariona se veruje da poseduje mnogobrojna, korisna lekovita svojstva za lečenje brojnih oboljenja, a među poznatijima su:

1. Hemoroidi: Dodavanjem nekoliko kapi eteričnog ulja kantariona za razblaživanje biljnog ulja, poput ulja jojobe, ublažava bolne simptoma kod pojave hemoroida. Jedinjenja flavonoida i hipericina u ovom ulju smiruju upalu i iritaciju praćenu svrabom. Takođe, dodavanjem nekoliko kapi ovog ulja u bilo koju kremu ili losion za negu tela pomaže kod lečenja, kako spoljašnjih, tako i unutrašnjih hemoroida. Kod ublažavanja bola spoljašnjih hemoroida takođe pomaže i ukoliko dodamo nekoliko kapi kantarionovog ulja u kupku.

2. Reuma i artritis: Otečeni i oboleli zglobovi, praćeni nepodnošljivim bolom su najčešći simptomi reume i artritisa. Eterično ulje kantariona korišćeno za ublažavanje reumatskih oboljenja zadržava svoju popularnost kao prirodni lek još od davnina. Mešanjem nekoliko kapi ovog eteričnog ulja sa biljnim kokosovim uljem može pomoći kod upale i bola uzrokovanih reumom.

3. Bol i upala: Eterično kantarionovo ulje, zbog svog anti-upalnog, analgetskog i antiseptičkog svojstva, odlično deluje kao lek za bolove u mišićima, modrice, rane, istegnuća, teniskog lakta, oboljenja nerava, ukočenih i bolnih zglobova, proširenih vena i opekotina. Neverovatno jeste što se kantarion prepisuje pacijentima čak i za lečenje bolova od post-operacionih rezova. Svejedno da li koristili ovo ulje za masažu tela, ili ga koristili zbog njegovog lekovitog svojstva, pomešan sa losionom i kremom za negu tela, kantarionovo ulje će zasigurno, ne samo doprineti oporavku, već ga i ubrzati.

4. Rane: Kantarionovo ulje deluje kao antibiotik i pomaže kod ubijanja mikroba i drugih štetnih bakterija koje uzrokuju infekciju i usporavaju zalečenje rane. Tinktura od kantariona, nanoseći se na ranu, dovodi i do njenog zarastanja. Prisustvo flavonoida i tanina u kantarionovom ulju, taloženjem proteina, ubrzavaju zarastanje rane.

5. Ostala zdravstvena svojstva: Kurt Schnaubelt je opravdano objasnio aromu kantarionovog ulja kao “prožimajući miris koji osećamo kao topli, prijatni i opuštajući osećaj, koji putuje od našeg nosa do mozga”. Osvežavajuće i hidrirajuće osobine ovog ulja pomažu još i kod anksioznosti, socijalne fobije, opsesivno – kompulsivnog poremećaja, stomačnih tegoba, ostavljanja cigareta, oporavlja nerve, pomaže kod lečenja nesanice i mokrenja u krevet, išijasa, dizenterije, bolesti pluća, eliminiše toksine, koristi se i za čir na želucu, kao i kod mnogih drugih zdravstvenih oboljenja.